Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Suus Ruis > Suus Ruis: ‘Piemelfoto’s zijn niet sexy, en al helemaal niet als je er niet op bedacht bent’

Suus Ruis: ‘Piemelfoto’s zijn niet sexy, en al helemaal niet als je er niet op bedacht bent’

Suus Ruis: ‘Piemelfoto’s zijn niet sexy, en al helemaal niet als je er niet op bedacht bent’

Alle ellende rondom The Voice is even naar de achtergrond verdwenen nu Nederland in de ban is van smeerkees Marc Overmars, die niet alleen veel te dwingend in diverse vrouwelijke Ajax-nekken heeft gehijgd en opdringerige appjes stuurde, maar ook dickpics verzond.

Laten we het eens hebben over de dickpic. Je mag tegenwoordig niet meer zeggen dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus (ik vermoed dat de titel van het bekende boek van John Gray inmiddels is veranderd in ‘Iedereen komt van aarde’), maar de dickpic is toch wel hét bewijs van het feit dat we soms helemaal niks van elkaar snappen. Ik geloof namelijk niet dat er ooit één vrouw is geweest die op het moment dat ze ongevraagd een piemel in haar inbox kreeg, dacht: ‘Wow, opwindend. Mooi en erotisch ook. Hier zat ik nou net op te wachten. Ik ben meteen helemaal in de stemming, hopelijk wil de afzender deze beeldschone fallus ook IRL in mijn gezicht duwen.’

Piemelfoto’s zijn niet sexy, en al helemaal niet als je er niet op bedacht bent. Het sturen van dickpics is de moderne – digitale – variant van de man die op de hoek van de straat zijn trenchcoat opent en ongevraagd zijn geslacht je levenssfeer in forceert. Het is eerlijk gezegd vooral heel erg treurig. Wat bezielt zulke mannen, vraag ik me af. Het zal wel een evolutionair iets zijn – sommige apen laten ook hun piemel aan vrouwtjes zien als ze willen paren. Ik denk dat deze mannen niet per se willen paren trouwens, ik vermoed dat het een manier is om een gevoel van macht te krijgen. Maar helemaal zeker weet ik dat niet, want zoals gezegd begrijp ik er niets van.

Ik ben groot van Sherry Fender op Twitter; een jonge vrouw die de talloze dickpics die ze ontvangt op cartooneske wijze natekent en terugstuurt naar de piemel-eigenaar. Haar anekdotes leveren vaak grappige tweets op, maar haar onderliggende missie is allesbehalve lollig: ze wil dickpic-stuurders laten inzien hoe achterlijk het is wat ze doen, en de maatschappij doen doordringen van de omvang van dit probleem. Vandaag was #dickpic trending op Twitter, en er is na het Overmars-gedoe een regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld aangesteld.

Lees ook
Suus Ruis: ‘Wie de fuck heeft er last van als jij een dieetboek koopt of een Weight Watchers abonnement afsluit?’

Al die aandacht lijkt mij prima, die maatregel ook. Want ook al worden dicks in al hun sneuheid vaak uit en te na besproken (inclusief de afzender) en hartelijk uitgelachen; als er niet specifiek om gevraagd is, is het gewoon schrikken en een schending van eh… een heleboel.

De foto’s die ik in mijn leven heb ontvangen, gooide ik van schrik en pure afkeer meteen weg. Misschien moet ik dat niet meer doen als die ene hardnekkige dickpic-stuurder het nog een keer een goed idee vindt om een piemel-selfie te maken. De foto doorsturen naar zijn vrouw lijkt me een meer passende reactie.

Lees alle columns van Suus Ruis nu op Flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief

Fotografie: Mark Uyl