Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Suus Ruis > Suus Ruis: ‘Ik kan me voorstellen dat bepaalde BN’ers de juice kanalen hartgrondig haten’

Suus Ruis: ‘Ik kan me voorstellen dat bepaalde BN’ers de juice kanalen hartgrondig haten’

Suus Ruis: ‘Ik kan me voorstellen dat bepaalde BN’ers de juice kanalen hartgrondig haten’

Hoewel het nieuwe jaar een week onderweg is, vond ik het toch nog even tijd voor een kleine terugblik. Ja, 2021 was het jaar van prikspijt en woonprotest en ‘functie elders’, maar voor mij toch ook wel heel erg van de juice kanalen. Die waren vóór afgelopen jaar nauwelijks een ding.

Ze bestonden eerder al wel, maar onthulden vooral dirt over reality-‘sterren’ uit programma’s als Temptation Island en Ex on the Beach – programma’s waar ik niet naar kijk, dus die channels volgde ik niet. Yvonne Coldeweijer (@LifeofYvonne) volg ik wel. Wat kan ik zeggen? Ik hou van een sappige roddel op z’n tijd.

Ik kan me voorstellen dat bepaalde BN’ers de juice kanalen hartgrondig haten. Marco Borsato bijvoorbeeld, die al maanden doelwit is van Coldeweijer. Of Gordon, die een vermeende hardhandige fittie met ex Jeffrey gepubliceerd zag op haar Insta-stories. En na de talloze verhalen over hem kan André Hazes Keets bloed waarschijnlijk wel drinken.

Als mediajunkie vind ik het mateloos interessant om te zien wat er gebeurt met deze nieuwe vorm van nieuwsverspreiding. Want waar oldskool roddelbladen zich nog min of meer gehouden voelen aan bepaalde regels (‘schrijf iets slechts over mij en je hoeft ook nooit meer op kraambezoek/ naar mijn premières te komen’), hebben juice channels werkelijk overal schijt aan – ofschoon ik wel het idee heb dat ze vaker dingen checken bij BN’ers dan wij misschien denken. Coldeweijer publiceerde onlangs ook een DM-wisseling met Gordon, waarin ze hem vroeg hoe het zat met eerdergenoemde bloedbonje.

Grote vraag is natuurlijk: gaat het te ver? Het hele concept waarop juice channels zijn gebouwd dus. Het is gebaseerd op het gebruik van spionnen, wat BN’ers in principe meteen soort van vogelvrij maakt. Want waar je ook bent, wat je ook doet: het kan worden doorgebriefd. Het lijkt mij een onveilig gevoel, want iedereen in je omgeving is verdacht. Een groot deel van haar content haalt Yvonne Coldeweijer volgens mij uit gesprekken die spionnen ‘bij toeval’ hebben gehoord.

Lees ook:
Suus Ruis: ‘Toen mijn zoon in groep 7 zat, werd zijn lievelingsleraar opgepakt vanwege kinderporno’

Het doet me een beetje denken aan een hobby die mijn broer en ik twintig jaar geleden hadden: vipspotting. Het was voor ons één grote grap, maar de BN’ers wier huidige locatie wij – samen met een paar andere ijverige hardcore vipspotters – bekendmaakten op de gelijknamige site (denk: ‘André van Duin bij Gerards Groentenboer op de Boomschorslaan in Oude Pekela’), vonden het over het algemeen een onvergeeflijke inbreuk op hun privacy en waren woest.

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of het te ver gaat; waar de grens ligt, is voor iedereen anders. Ikzelf vind het best ver gaan als je juice verkrijgt door terloops gesprekken van anderen af te luisteren. Wat natuurlijk best hypocriet is uit de mond van een voormalig vipspotter. Die er bij vlagen dus ook nog steeds popcorn bij pakt.

Biootje: Suus Ruis (47) is freelance journalist en moeder van een 14-jarige zoon. Ze vervangt Flair-columnist Hester Zitvast tijdens haar zwangerschapsverlof en zal op deze plek haar mening geven over de actualiteit.

Fotograaf: Mark Uyl