Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Suus Ruis > Suus Ruis: ‘Ik hoop dat het kersverse kabinet en het OMT met een open mind naar Spanje kunnen kijken’

Suus Ruis: ‘Ik hoop dat het kersverse kabinet en het OMT met een open mind naar Spanje kunnen kijken’

Suus Ruis: ‘Ik hoop dat het kersverse kabinet en het OMT met een open mind naar Spanje kunnen kijken’

‘Kom ook hier wonen!’ stuurde mijn broer in de appgroep die ik met hem en mijn zus heb, vergezeld van een link naar een artikel waarin te lezen viel dat Spanje vergevorderde plannen heeft om hun corona-aanpak drastisch te veranderen. Ze willen het – bij voorkeur nadat de huidige zesde golf achter de rug is – gaan zien als een griep; een ziekte die nooit zal verdwijnen en die we moeten leren beheersen.

Spanje

Mijn broer woont al een paar jaar in Spanje, waar er op de mondkapjesplicht na (die in tegenstelling tot hier nooit is weggeweest) best relaxt met COVID wordt omgegaan. Je hoeft alleen een QR-code te laten zien in de horeca, dat is het wel zo’n beetje.

Ik denk dat we in Nederland inmiddels ook wel klaar zijn met alle maatregelen. Ik ben lid van kamp ‘schaap’: volledig gevaccineerd en na komend weekend geboosterd, en ik kies er heel bewust voor om erop te vertrouwen dat beleidsmakers hun huiswerk doen en het zo goed mogelijk proberen te regelen. Ieder z’n ding.

Maar zou wat ze in Spanje doen niet ook hier moeten? Begrijp me niet verkeerd, ik studeer geen corona, daar heb ik simpelweg geen tijd voor en ik zou er trouwens depressief van worden ook, maar voor zover ik me heb ingelezen, wordt het virus bij elke mutatie minder heftig.

Ik weet nog dat ik bijna 2 jaar geleden in diezelfde appgroep aan broer en zus met vier uitroeptekens schreef dat de eerste besmetting in mijn appartementencomplex had plaatsgevonden; de impact die dat had, valt denk ik te vergelijken met het bericht dat er iemand in mijn gebouw zwarte pest of lepra heeft, als dat vandaag verstuurd zou worden. Nu ben je bijna de uitzondering als je géén corona hebt of hebt gehad en is het daarnaast in veel gevallen hooguit een beetje kwakkelen.

Besmettingen

Ja, ik weet dat het aantal besmettingen zo hoog is dat er mogelijk alsnog te veel mensen in het ziekenhuis terechtkomen, maar toch. Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat de scholen weer open zijn. Dit gedoe trekt op iedereen een wissel, en ik zal hier geen vrienden mee maken (het is trouwens ook geen wedstrijd), maar ik denk dat het voor kinderen en jongeren het aller heftigst is. Nu de hogescholen nog.

Ikzelf vind het het ergste dat de sport- en yogascholen nog steeds dicht zijn, en na de persconferentie van komende vrijdag hoogstwaarschijnlijk dicht zullen blijven. Ik snap dat die maatregel bedoeld is om zo min mogelijk bewegingen te genereren, maar na bijna twee jaar af en aan open en dicht vraag ik me af of het nog wel tegen elkaar opweegt.

Lees ook:
Suus Ruis: ‘Ik kan me voorstellen dat bepaalde BN’ers de juice kanalen hartgrondig haten’

Ik vind het super dat er vandaag in Den Haag een massaal ondertekende petitie wordt aangeboden om sport een essentiële sector te maken.

De rek is eruit. Letterlijk en figuurlijk. Ik heb weken niet gesport, en doe nu af en toe online iets, wat ik altijd ongeconcentreerd afraffel wegens stom. Het is gewoon niet hetzelfde.

Ik hoop dat het kersverse kabinet en het OMT met een open mind naar Spanje kan kijken. Want of je nou voor of tegen maatregelen en vaccineren bent: ik geloof dat iedereen snakt naar normaal. Ik daarnaast overigens ook naar een bikinibody.

Biootje: Suus Ruis (47) is freelance journalist en moeder van een 14-jarige zoon. Ze vervangt Flair-columnist Hester Zitvast tijdens haar zwangerschapsverlof en zal op deze plek haar mening geven over de actualiteit.

Fotograaf: Mark Uyl