Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Suus Ruis > Suus Ruis: ‘Ik weet niet of ik Baudets plannen om te lachen vind of doodeng’

Suus Ruis: ‘Ik weet niet of ik Baudets plannen om te lachen vind of doodeng’

Suus Ruis: ‘Ik weet niet of ik Baudets plannen om te lachen vind of doodeng’

Soms zie je een bericht voorbijkomen waarvan je er afgaand op de kop blind van uitgaat dat het De Speld is, of een gemist 1 april-bericht dat per ongeluk ineens is komen bovendrijven. Maar het stond gisteren toch echt in alle gerenommeerde kranten: Thierry Baudet wil al over enkele malen zijn Forum voor Democratie-privéscholen openen.

Hij krijgt het niet voor elkaar om tijdig door de staat gesubsidieerde scholen uit de grond te stampen, dus ze gaan het eerst privé doen. Ouders betalen maandelijks een bijdrage van 200, 300 euro, de rest komt van donaties en als die uitblijven eventueel tijdelijk uit de partijkas. Ik weet niet of ik Baudets plannen om te lachen vind of doodeng.

Het blijft namelijk niet bij scholen, hij wil Forumland stichten. Met Forum-munten (lekker retro), een Forum dating app en Forum-vakantiebungalows. Groningen lijkt hem wel een geschikte provincie voor zijn ministaat, liet hij vorig jaar vallen. Wat er dan moet gebeuren met de huidige inwoners van Groningen is mij nog niet helemaal duidelijk, maar ik vermoed dat die gewoon moeten oprotten of zich tot de FvD dienen te bekeren.

Als dat allemaal niet haalbaar is, vindt hij het ook prima om middels ‘seasteading’ op de Noordzee een Forum-eiland te maken. Baudet droomt van een op zichzelf staand land met een eigen ‘sociaal-economisch vlechtwerk’. Banen, scholen, opleidingen, social media: alles is van de FvD. In Forumland hoef je met niemand anders te dealen.

Het doet me ontzettend denken aan het nationaalsocialistische Duitsland van de jaren ’30 van vorige eeuw. Je eigen regels, je eigen wetten, je eigen club. Kinderen worden opgeleid tot goede soldaten van het nieuwe rijk. Dat lijkt hier ook een beetje het geval. Want op de Forum-scholen is het allemaal lekker ouderwets. Terug naar de basis. Niet te veel digitale onzin, dus gewoon staartdelingen doen in een schrift en juf die met krijt op het bord schrijft.

Lees ook
Suus Ruis: ‘Ik verschuil me liever achter de wet dan achter het ouderschap’

Misschien moet je in de hoek als je stout bent, of krijg je een pets met de liniaal. Op de Forumschool doen ze niet aan klimaatpaniek. Dus geen projecten over het regenwoud of over recycle-onzin. Ook blijven ze weg van te vroege seksuele voorlichting. Als je begint over gender-nonsens, moet je (denk ik) strafregels schrijven. Jongens zijn jongens, meisjes zijn meisjes.

Nee, ik ben eruit: ik vind het niet eng, het is eerder grappig. Ik denk dat we het allemaal met een flinke korrel zout moeten nemen. Ik geloof best dat er misschien één schooltje van de grond komt, maar op de lange termijn is het allemaal een beetje… eh… ambitieus en out there.

Zo’n school houdt het misschien een jaartje vol. Baudet lijkt ver over zijn hoogtepunt heen – door zijn pro-Russische uitspraken daalde het aantal zetels van FvD in de laatste peiling naar 4. Ik vraag me of of hij Groningen vol krijgt.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven. Lees alle columns van Suus Ruis op flair.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.