Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Suus Ruis: ‘Zelfs als Amber Heard wint, verliest ze’

Suus Ruis: ‘Zelfs als Amber Heard wint, verliest ze’

Suus Ruis: ‘Zelfs als Amber Heard wint, verliest ze’

Vandaag zijn de slotpleidooien in de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard. Daarna moet de jury gaan overleggen en komt er een uitspraak in een van de grootste en heftigste celebrity-rechtszaken uit de geschiedenis. Ik vind het bijna jammer dat het voorbij is.

Dirt en juice

Elke dag zette ik de livestream aan zodra de getuigenissen begonnen, en schakelde tussen het artikel waaraan ik aan het werken was en de verklaring van dat moment. Het is dirt en juice en gluren bij de (zeer bekende) buren, maar dat is niet eens de voornaamste reden dat ik al weken aan het scherm geplakt zit.

Ik vind vooral de reacties van het publiek fascinerend. Niet alleen in de VS trouwens, ook duizenden kilometers verderop, hier in ons eigen land. Mijn vroegere Viva-hoofdredacteur Debby Gerritsen waagde het om in haar AD-column voorzichtig ook de kant van Amber Heard te belichten, en werd zowel onder haar artikel als in privéberichten volledig afgefikt.

#teamjohnny

Het is aan beide kanten van de Atlantische Oceaan vrij simpel: je bent #teamjohnny of een bevooroordeelde #$%Y&* die er niks van begrepen heeft. Het is een beetje als het WK voetbal: een paar weken lang zijn er 10 miljoen bondscoaches. Tijdens deze rechtszaak zijn er miljoenen juryleden en advocaten, de een met nog meer mensen- en juridische kennis dan de ander.

Ik ben ook #teamjohnny. Amber Heard komt op mij niet oprecht over (het is niet de beste actrice) en ik vind haar nogal hysterisch. In de audiofragmenten die naar boven zijn gekomen, lijkt Depp mij daarnaast te kalm te blijven voor een wife beater. Maar dat is een aanname. Ik ken die mensen verder niet.

Ik ben ontzettend benieuwd wie er gaat winnen. Experts (de echte, zeg maar) geloven pertinent niet dat het een uitgemaakte zaak is en dat het per se Johnny gaat zijn, ook al heeft hij volgens het grote publiek het recht aan zijn zijde. Maar de jury zou juist dáárom weleens voor Amber kunnen kiezen – in het tijdperk van MeToo staat het vermeende slachtoffer tijdens een rechtszaak in de regel altijd 10-0 voor. En laatste dat is op zich natuurlijk niet verkeerd.

Lees ook
Suus Ruis: ‘Als jij nu doodgaat, is zij gewoon mijn moeder’

Populairder dan ooit

Jury-duty lijkt me sowieso de hel als je in Amerika woont, maar ga hier als jury maar aanstaan. Misschien krijgen juryleden na afloop wel beveiliging als ze Heard gelijk gaan geven. Om er een cliché in te gooien: deze zaak kent alleen maar verliezers. De één alleen net iets groter dan de ander.

Want hoewel ik Johnny Depp geloofde toen hij vorige maand in de rechtszaal zei dat hij ‘niets minder dan alles’ had verloren nadat zijn ex haar beschuldigingen uitte, heeft hij zóveel steun van het publiek gekregen dat hij populairder lijkt dan ooit.

Amber Heard daarentegen is klaar. Ook al wint zij deze zaak, komt ze nooit meer ergens aan de bak. Dit zal voor altijd aan haar blijven kleven. En ondanks #teamjohnny vind ik dat ook wel weer zielig. Zelfs als Amber Heard dit wint, verliest ze. En wij moeten op zoek naar nieuw entertainment. Ik zei het toch: alleen maar verliezers.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.  Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl