Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Suus Ruis: ‘Wie de fuck heeft er last van als jij een dieetboek koopt of een Weight Watchers abonnement afsluit?’

Suus Ruis: ‘Wie de fuck heeft er last van als jij een dieetboek koopt of een Weight Watchers abonnement afsluit?’

Suus Ruis: ‘Wie de fuck heeft er last van als jij een dieetboek koopt of een Weight Watchers abonnement afsluit?’

Het is niet aan mij om een onderzoek dat deels door de Universiteit van Maastricht werd uitgevoerd (die mensen zullen wel weten wat ze doen) in twijfel te trekken, maar vanochtend stuitte ik op de site van RTL Nieuws – toch ook niet de minste – op een bericht over een onderzoek dat ik na drie keer lezen nog steeds niet begreep.

‘11.500 euro: dat zijn de totale kosten van een volwassene met overgewicht of obesitas per jaar’, stond er. Ik was getriggerd door deze intro en benieuwd waar die kosten dan precies in zitten. Wat volgde was een vage opsomming van de meest uiteenlopende kosten, waar ik nog steeds geen lijn in heb kunnen ontdekken.

2907 euro was voor gezondheidszorg, zoals medicijnen, medische hulpmiddelen en bijvoorbeeld het bezoek aan een arts of diëtist. Dan was er nog 4037 euro voor ‘patiënt’ en familie. Hierbij viel te denken aan kosten voor speciale voeding zoals shakes (ik las eerst ‘snacks’, mijn fout), boeken over afvallen of het lidmaatschap van een sportclub. De resterende 4519 euro waren ‘andere kosten, bijvoorbeeld op de werkvloer’.

Het artikel vervolgde met de conclusie dat overgewicht de maatschappij heel veel geld kost en de kwaliteit van leven van de personen die er last van hebben, vermindert. Die 11.500 euro zou in preventie gestoken moeten worden!

Natuurlijk moet voorlichting over gezonde voeding overal en voor iedereen toegankelijk zijn, en moet die voorlichting op basisscholen al gegeven worden. En bewegen moet gestimuleerd worden, dat vind ik ook. Ik weet zeker dat er vooral in bepaalde kringen nog veel onwetendheid is over wat gezond is en niet, helemaal omdat er heel veel mensen zijn die nog altijd denken dat vette, suikerrijke en ongezonde voedingsmiddelen goedkoper zijn dan gezond eten.

Lees ook
Suus Ruis: ‘Derek Ogilvie. Ik was hem bijna vergeten en ben benieuwd of hij de rechtszaak wint’

Maar dit onderzoek sloeg helemaal nergens op. Sowieso gooi je kosten voor de persoon met overgewicht zelf (boeken, afvalclubs, shakes) op één hoop met geld dat het (deels) de maatschappij kost (bijvoorbeeld artsenbezoek en medicijnen). En die ‘andere kosten’, voor wie zijn die dan? Wie de fuck heeft er last van als jij een dieetboek koopt of een Weight Watchers abonnement afsluit? Daar steun je toch juist de economie mee? Dan kost je de wereld toch geen geld?

Daarnaast vond ik het wel heel erg generaliserend. Op basis van een vragenlijst die door 97 mensen met obesitas was ingevuld, werden nogal boude conclusies getrokken, bijvoorbeeld over de kwaliteit van leven van de vollere medemens. Ik vond RTL de plank behoorlijk misslaan met dit artikel. Het zou ze sieren als ze een John de Molletje zouden doen: even nuanceren wat je precies bedoelde. Want hier kon ik geen chocola van maken. No pun intended.

Lees alle columns van Suus Ruis nu op Flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie: Mark Uyl