Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Suus Ruis: ‘Ik verschuil me liever achter de wet dan achter het ouderschap’

Suus Ruis: ‘Ik verschuil me liever achter de wet dan achter het ouderschap’

Suus Ruis: ‘Ik verschuil me liever achter de wet dan achter het ouderschap’

Mijn 14-jarige zoon heeft een e-bike. Ik weet het: belachelijk, idioot, nergens voor nodig, wij trapten vroeger 30 kilometer met tegenwind door de regen, et cetera et cetera. Bespaar je de moeite van het reageren, ik weet het allemaal heus wel.

Fietsen met een helm

De aanschaf was misschien niet de meest doordachte beslissing ooit, maar het had wel een reden. Door omstandigheden moest hij switchen naar een veraf gelegen school, en ik had simpelweg geen zin in elke ochtend strijd. Want dat was zeker gebeurd als hij op karakter en eigen spierkracht naar school zou moeten fietsen. (Openbaar vervoer was trouwens geen alternatief, dat was 80 keer overstappen en een halfuur lopen).

Ik had me één ding niet gerealiseerd: dat ik vanaf het moment dat dat ding in elkaar was gezet, elke dag twee keer urenlang in doodsangst zou verkeren. Want die krengen gaan keihard en in Nederland draagt niemand een helm. Ja, mountainbikers en wielrenners en kleuters, maar pubers niet. Die willen niet voor lul lopen/ fietsen. 

No way dat ik dit ga vertellen aan mijn kind, maar ik zou god op mijn blote knieën danken als de fietshelm op e-bikes verplicht zou worden. Ik zou een stuk rustiger zijn. Er is onlangs een dringend fietshelmadvies voor 60-plussers op ‘gewone’ fietsen uitgebracht door de nieuwe directeur van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Dat heeft blijkbaar een stormloop op fietshelmen veroorzaakt.

Het advies veroorzaakte trouwens weer lekker wat ophef onder ouderen, omdat het stigmatiserend zou zijn. Ouderen zouden met dit advies de schuld krijgen van alle fietsongelukken. Vind ik best vergezocht. Het is nu eenmaal een feit dat de helft van de verkeersdoden ouder dan 60 is, en onder fietsers is dat zelfs driekwart. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je balans slechter wordt als je 55+ bent. Volgens mij ook je reactievermogen, als ik op straat om me heen kijk, maar daar las ik niets over.

Volgende week debatteert het kabinet over de verkeersveiligheid, en dan zal naar verwachting ook gesproken worden over een helmplicht voor iedereen. Daar is de Fietsbond weer tegen. Dan leg je de verantwoordelijkheid bij de fietsers, terwijl volgens de Fietsbond juist de overheid het verkeer veiliger moet maken. Jeetje, het is ook nooit goed. 

Lees ook
Suus Ruis: ‘Ik ben woest. Dat Jaimie Vaes werd gedwongen te ontkennen dat ze mishandeld werd’

In Nederland willen we niet betutteld worden. We willen niet dat de overheid bepaalt dat we een helm op moeten zetten, dat bepalen we toch zeker zelf wel? Wij zijn een fietsvolk. Ik denk dat het heel lastig gaat worden om alle fietsers aan de helm te krijgen. Alhoewel, het is nog niet eens zo heel lang geleden dat we weigerden om op de achterbank een gordel te dragen. 

Ik stel het volgende voor: boven de 65 verplicht een helm op je bolletje, en als je harder gaat dan 25 km/uur ook. Zo betuttelend is dat niet. Ik verschuil me liever achter de wet dan achter het ouderschap.  

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven. Lees alle columns van Suus Ruis op flair.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.