Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Suus Ruis: ‘Voor mij is het eigenlijk ‘educate all men’. Het is toch nooit te laat?’

Suus Ruis: ‘Voor mij is het eigenlijk ‘educate all men’. Het is toch nooit te laat?’

Suus Ruis: ‘Voor mij is het eigenlijk ‘educate all men’. Het is toch nooit te laat?’

Suus Ruis (47) is freelance journalist en moeder van een 14-jarige zoon. Ze vervangt Flair-columnist Hester Zitvast tijdens haar zwangerschapsverlof en zal op deze plek haar mening geven over de actualiteit.

Grensoverschrijdend gedrag

Door de mediastorm rondom The Voice zou je bijna vergeten dat er een paar uur verderop in Engeland ook een heleboel smerigs aan de hand is. Prins Andrew en zíjn grensoverschrijdende gedrag zorgen daar al heel lang voor headlines.

Ik heb een wonderlijke voorliefde voor alles wat met royalty te maken heeft. Ik weet er veel van – vooral over koningshuizen en royals uit de 19e eeuw – en schrijf er ook veel over. Maar rondom Andrew gebeurt zó veel, daar is eigenlijk nauwelijks tegen op te schrijven.

Misbruik

Ook nu weer: na alle ophef over het misbruik dat hij zou hebben gepleegd met de destijds minderjarige Virginia Giuffre – een ‘cadeautje’ van zijn goede vriend Jeffrey Epstein – verenigen (oud-)personeelsleden van de prins zich nu om te vertellen hoe licht ontvlambaar, grof en arrogant hij altijd is geweest tegen paleismedewerkers. Zelfs als volwassen man zou hij hebben geschreeuwd tegen kamermeisjes die het waagden om zijn teddyberen (!) in de verkeerde volgorde op zijn bed te rangschikken. Insiders aan het hof vinden dat zij een bullying-aanklacht tegen hem zouden moeten indienen.

Parallellen

Afgelopen weekend doken er daarnaast verhalen op van Andrew die samen met Jeffrey Epstein en diens rechterhand Ghislaine Maxwell in Thailand seksclubs onveilig maakte.

Er zijn best wat parallellen tussen de koninklijke zedenzaak in Engeland en het schandaal rond The Voice bij ons. Hoofdrolspelers zijn in beide gevallen mannen die schaamteloos gebruik hebben gemaakt van hun machtspositie. Daarnaast valt het mij op dat slachtoffers (vooralsnog?) geen schadevergoeding willen.

Erkenning

Er gaan in Engeland geruchten dat Andrew de openstaande hypotheekschuld van zijn chalet in het Zwitserse Verbier razendsnel heeft afbetaald om een miljoenenschikking te kunnen treffen met Virginia Giuffre, maar ik betwijfel dat. Zij heeft namelijk al meerdere malen aangegeven dat het haar niet om geld te doen is. Ze zal dus (denk ik) niet willen schikken. Virginia wil erkenning, net als de vrouwen die bepoteld zijn door de heren die belangrijke functies hadden bij The Voice.

Dat ze zich uitspreken, is de eerste stap in een wereldwijde kentering.

Educate your sons. Ja, dat is óók heel belangrijk. Ik weet nog hoe ik mijn zoon als kleuter al een keer spelenderwijs uitlegde dat ‘nee’ altijd ‘nee’ is toen hij me maar bleef kietelen en ik daar klaar mee was. Maar voor mij is het eigenlijk ‘educate all men’. Het is toch nooit te laat?

Lees ook
Suus Ruis: ‘De presentator stond op zo’n twintig centimeter afstand in mijn gezicht te schreeuwen dat ik dom was’

Uitzondering

De regisseur van The Voice, tegen wie inmiddels ook aangifte is gedaan, zegt nu in het AD: ‘Ik was amicaal, maar dat was nooit een probleem.’ Eh… oké. Mannen zoals hij en Ali B. geloven volgens mij echt dat er niet zo heel veel mis was met hun gedrag.

Ik wil echter geloven dat zij de uitzondering zijn. Dat de meeste mannen respectvol zijn en gaan nadenken over wat zij in het verleden hebben gedaan of gezegd wat niet oké was. Dat het voor een vrouw niet ‘zomaar een compliment’ is als een man zegt dat je borsten goed uitkomen in dat jurkje.

Andrew zal niet meer te educaten zijn. Hij is volgens mij iemand die zichzelf boven de wet vindt staan en zichzelf waarschijnlijk oprecht heeft wijsgemaakt dat hij Virginia nooit heeft gezien. Ik ben benieuwd hoe lang zijn ex Sarah Ferguson nog achter hem blijft staan.

Nou ja, hij heeft in ieder geval zijn teddyberen nog.

Alle columns van Suus Ruis kun je nu lezen op flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotograaf: Mark Uyl