Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Suus Ruis: ‘Nikkie de Jager wordt Poolse prostituee genoemd vanwege haar laag make-up, is dat nodig?’

Suus Ruis: ‘Nikkie de Jager wordt Poolse prostituee genoemd vanwege haar laag make-up, is dat nodig?’

Suus Ruis: ‘Nikkie de Jager wordt Poolse prostituee genoemd vanwege haar laag make-up, is dat nodig?’

Er bestaat wat verwarring over wie ooit de spreuk ‘Is it kind? Is it true? Is it necessary?’ bedacht. De drie vragen die je jezelf zou moeten stellen voordat je iemand je mening wilt geven, zou ofwel van Socrates afkomstig zijn, of van Boeddha. Ik denk dat het Maxim Hartman niet heel veel uitmaakt wie het heeft bedacht; hij zal het zich in ieder geval niet hebben afgevraagd voordat hij Nikkie de Jager volledig vanuit het niets torpedeerde met zijn verbale gifpijlen.

In alle eerlijkheid: ik vind wel dat hij een klein beetje gelijk heeft in zijn statement over hoe jonge meisjes allemaal naar NikkieTutorials kijken en zich volstucen met dikke lagen make-up (zouden ze ook wel doen zonder Nikkie hoor Maxim, maar dat is een andere discussie). Ik had de woorden ‘Poolse prostituee’ niet gekozen (Is it kind? Eh… nee), maar als ik heel erg mijn best doe begrijp ik ergens wat hij bedoelt. Het is een trend om je als vrouw volledig dicht te kitten en heel zwaar opgemaakt door het leven te stappen. Inclusief valse wimpers die nepper dan nep ogen. Ik vind dat niet per se prachtig. Ik houd van make-up, maar vind subtiel vrijwel altijd mooier.

Maar niemand vroeg om mijn mening, en daarnaast is dat persoonlijk. Als ik terughaal hoe wij er in de jaren ’90 bij liepen (wenkbrauwen zo dun als potloodstreepjes, bruine lippenstift (al dan niet met zwart randje eromheen), zilveren oogschaduw, haarspeldjes in scherpe pieken, lang leve de bronzer), kun je concluderen dat ieder tijdperk zo zijn dieptepunten heeft.

Ik vraag me alleen af waarom Maxim Hartman de behoefte voelde om zich hierover uit te spreken, zich specifiek richtte op Nikkie en opriep tot een soort boycot. ‘Alle make-up is oplichterij!’ Nou ja, eigenlijk vraag ik me die dingen helemaal niet af. Het is rellen om het rellen. Likes krijgen, aandacht. Hij sloot zijn Instagram-post af met de volgende woorden: ‘Ben je het niet met mij eens: hou het lekker voor je of pleur op.’

Lees ook
Suus Ruis: ‘Jaimie heeft zelf geen geld, geen huis, geen auto. Financieel afhankelijk zijn maakt je kwetsbaar’

Voor de duidelijkheid: hij flikkert zijn niet zo heel aardige mening bij ons over de schutting, ten nadele van iemand die daar helemaal niet om gevraagd heeft, maar of we daar alleen positief op willen reageren, of anders niet. Het is tegenwoordig een aardig verdienmodel, dat zuur doen om het zuur doen. Jan Roos en Dennis Schouten doen niet anders en hebben met hun programma Roddelpraat een trouwe kliek kijkers – en dat zijn er niet weinig. Columnisten als Angela de Jong scoren er ook lekker mee.

Het geeft mij altijd een beetje een unheimisch gevoel. Ik snap dat je in een praatprogramma je mening moet geven, maar moet dat ook in columns of op social media uit het niets? En dan zo vals? Ik ben echt niet onfeilbaar, want heus niet zo verlicht dat ik nooit iets lulligs zeg.  Maar in principe probeer ik toch te leven volgens het credo: ‘als je niets aardigs kunt zeggen, zeg dan niets’. En die is niet van Socrates of Boeddha, maar gewoon van mijn oma.

Fotografie: Mark Uyl