Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Suus Ruis: ‘Wie zit er te wachten op de mening van Piet uit Appingedam?’

Suus Ruis: ‘Wie zit er te wachten op de mening van Piet uit Appingedam?’

Suus Ruis: ‘Wie zit er te wachten op de mening van Piet uit Appingedam?’

Een paar dagen geleden zag ik op LinkedIn een video over een ‘beweegschool’. Dit is een basisschool waar kinderen via klimmuren, netten, bokskooien, monkeybars en nog heel veel andere klauterzooi van lokaal naar bijvoorbeeld de wc kunnen. De gangen zagen er een beetje uit als een indoor speelparadijs. Zonder na te denken plaatste ik een comment onder de post. ‘Love dit!’

Want hoe vet is het dat kinderen op deze manier op school buiten de pauzes hun energie kwijt kunnen? En nog veel belangrijker: veel meer bewegen dan ze normaal zouden doen. Ik vond dit trouwens ook een heerlijk blij bericht in een week die, op Koningsdag na, wat mij betreft werd beheerst door narigheid in de media.

Voor een extra dosis positieve energie scrolde ik door de reacties, iets wat ik zelden doe. Ik vind andermans commentaren op nieuwsberichten namelijk nooit zo urgent of interessant. Sterker nog, ik vind het een irritante sign of the times: de overdaad aan meningen onder krantenberichten of video’s. Ze zijn namelijk vrijwel altijd negatief, en wie zit er überhaupt te wachten op de mening van Piet uit Appingedam?

Azijnpissers

Ik viel bijkans van mijn stoel toen ik zag dat onder dit bericht óók weer heel veel negatieve comments stonden. Een greep: ‘Welk doel heeft dit? Wat hebben kinderen hieraan? [..] Hopelijk is het niet een idee ontstaan uit de gedachte ‘we hebben nog wat geld over, wat zullen we daar eens mee doen?’

‘Erg jammer om dit binnen een school te doen. Onduidelijk voor een kind om te leren waar je je moet aanpassen en waar je een uitlaatklep mag hebben voor je energie.’

‘Dit is een speeltuin, met veel risico op ongelukken!’

‘Vreselijk.’

We zijn een volk van azijnpissers geworden. Ik vind het goed dat we kritiek uiten, dat dat normaal is geworden. We trekken grenzen en staan massaal op na de onthutsende opmerkingen van Johan Derksen. Maar dit… Is het nou echt nodig om overal iets slechts in te zien? En als je dat dan doet, waarom moet je dat per se uiten? Kunnen we niet heel af en toe in stilte schouderophalend denken: ‘niet mijn ding’?

Lees ook
Suus Ruis: ‘Ik weet niet of ik Baudets plannen om te lachen vind of doodeng’

Viral

Ik vind die beweegschool fantastisch. Ik ben al blij met de school van mijn zoon, die hem toestaat even buiten een rondje te lopen als hij zich even niet meer kan concentreren op zijn werk. Dan kijk je echt naar de leerling.

Overigens zag ik pas later dat de beweegschool al een jaar bestaat en dat de video van vorig jaar was. Hij was echter nu (opnieuw) geplaatst en ging blijkbaar pas nu viral. Maar goed, op oud nieuws hebben we kennelijk ook genoeg commentaar. Ja, ook ik. Hoewel ik positief was, ben ik in wezen dus geen haar beter dan Piet uit Appingedam. 

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven. Lees alle columns van Suus Ruis op flair.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.