Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Suus Ruis: ‘Jaimie heeft zelf geen geld, geen huis, geen auto. Financieel afhankelijk zijn maakt je kwetsbaar’

Suus Ruis: ‘Jaimie heeft zelf geen geld, geen huis, geen auto. Financieel afhankelijk zijn maakt je kwetsbaar’

Suus Ruis: ‘Jaimie heeft zelf geen geld, geen huis, geen auto. Financieel afhankelijk zijn maakt je kwetsbaar’

Net als vrijwel iedereen in het land was ik in shock toen ik de beelden zag van Lil Kleine die zijn vriendin Jaimie Vaes aan de haren trok en haar hoofd tussen het portier van de auto klemde.

Ik ben blij dat dat vreselijke ventje is opgepakt en hoop ontzettend dat hij dit keer meer krijgt dan een taakstraf. Ik hoop daarnaast dat Jaimie hem ook nog zélf aanklaagt en hem raakt waar het pijn doet: in zijn Burberry-portemonnee. Trek hem maar leeg. Boven alles hoop ik natuurlijk dat ze hoe dan ook bij hem weggaat, en nu voorgoed. Dit is geen veilige omgeving, ook niet voor haar zoontje.

Ik denk wel dat we vrouwen als Jaimie nooit moeten veroordelen om het feit dat ze steeds teruggaan. Bij mishandeling spelen zo veel zaken waar de buitenwereld geen weet van heeft. Angst, een gebrek aan zelfwaarde, isolatie, patronen uit de jeugd, kinderen… Of de vrouw is zo gebrainwashed dat ze ergens is gaan geloven dat ze dit verdient. Een andere reden is geld. En in dat licht blijft een zin uit een van Yvonne Coldeweijers Insta-stories maar door mijn hoofd spoken. Jaimie was blijkbaar voor de zoveelste keer door Lil Kleine uit huis gezet, zonder spullen. ‘Ze heeft zelf geen geld, geen huis, geen auto.’

In een tijd waarin de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen volledig op de schop gaan, stipt Coldeweijer hiermee een heel pijnlijk punt aan, waar mijns inziens veel te weinig aandacht voor is.

Ook in 2022 zijn nog ontzettend veel vrouwen economisch afhankelijk van hun man. Volgens de laatst beschikbare cijfers is in Nederland bijna de helft van de vrouwen financieel afhankelijk van hun partner. Deze vrouwen werken vaak wel, maar verdienen (bijvoorbeeld door een deeltijdbaan) niet genoeg om het in hun eentje te kunnen redden. 1 op de 10 vrouwen in ons land heeft helemaal geen inkomen en is volledig afhankelijk van de man.

Lees ook
Suus Ruis: ‘Heel Nederland vindt dat Linda de Mol zich niet zo moet aanstellen’

En daar zit een groot probleem, want het maakt je kwetsbaar. Ik ga op deze plek niets vinden van vrouwen die parttime of niet werken. Ik begrijp dat een fulltime baan in combinatie met de zorg voor kinderen tricky is. Toch zou het een van de belangrijkste lessen zijn die ik een dochter zou leren, als ik een dochter had gehad: blijf financieel onafhankelijk van je partner, als dat maar enigszins mogelijk is. Spaar als het lukt, al is het maar een beetje, en leg samen vast hoe het financieel (en qua woonsituatie) geregeld wordt bij een eventuele breuk. Want ook al speelt er ontzettend veel bij mishandeling, weten dat je het financieel overleeft als je de moed kunt verzamelen om weg te gaan, helpt.

Ik hoop dat Jaimie vrienden of familieleden heeft die haar kunnen opvangen en wens haar de rust toe om alles op een rijtje te zetten. En de moed om hieruit te stappen. Niemand verdient dit.