Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Suus Ruis: ‘Een terminaal zieke man is niet grappig Freek, nooit’

Suus Ruis: ‘Een terminaal zieke man is niet grappig Freek, nooit’

Suus Ruis: ‘Een terminaal zieke man is niet grappig Freek, nooit’

Freek de Jonge maakte donderdagavond een ‘grap’ over een terminaal zieke man bij het concert van The Rolling Stones, die zorgde voor nogal wat ophef. Ik had de tweet eerst helemaal niet gezien. Ik dacht dat dat kwam omdat ik gewoon niet zo heel veel meer op Twitter zit, maar ik bleek hem geblokkeerd te hebben.

Misplaatste tweet over gijzeling

Ik ging even graven en zag dat ik dat al jaren geleden gedaan had. Ik volgde de bejaarde cabaretier al niet, maar pas als je iemand blokt zie je die persoon ook niet meer voorbijkomen wanneer iemand anders hem retweet. Destijds was de aanleiding van mijn block – naast het feit dat ik Freek de Jonge gewoon zeer ongrappig vind – zijn ongelooflijk misplaatste tweet over de gijzeling die plaatsvond bij het NOS journaal.

Het was januari 2015, drie weken na Charlie Hebdo en de schrik zat er bij de meeste mensen nog flink in. Niet bij De Jonge. Hij vond de man met het pistool wel geestig en maakte een bruggetje naar het tv-programma ‘Ik Vertrek’. 

Oerdomme opmerking

Gisteravond zag Freek de humor wel in van een terminaal zieke 69-jarige man, die door Stichting Ambulance Wens naar het concert van The Rolling Stones was gebracht. De Jonge plaatste een foto van de man in bed, omringd door de vrijwilligers. Daarbij schreef hij de zin ‘Iemand die geen zin heeft om zijn bed uit te komen voor de Stones’. 

Ik hou van politiek incorrecte grappen, soms zelfs over de dood. Theo Maassen die in een show vertelt dat zijn moeder veel te vroeg gestorven is en hij nou eenmaal geen ochtendmens is: ik moest lachen. Maar dat is anders. Dan is de dood niet aanstaande, maar al gebeurd. Met dit had met politiek incorrect echt helemaal niets te maken. 

Iemand die terminaal ziek is en nog één laatste keer naar een concert wil, is niet grappig. Nooit. En met zo’n idiote tweet schoffeer je ook Stichting Ambulance Wens, een instelling die zoveel prachtige dingen doet. Het was zo’n lief moment, en met één oerdomme opmerking maak je het lelijk. 

Lees ook
Suus Ruis: ‘Het verhaal van Danny de Munk rammelt aan alle kanten’

Alstublieft meneer de Jonge, ga met pensioen

Ongetwijfeld heeft de zieke man – of in ieder geval zijn dierbaren – de tweet gezien. Meerdere nieuwssites pakten het immers op. Ik geloof niet dat ik zou lachen als iemand over de rug van mijn stervende vader, man of broer grappig zou willen zijn. En de herinnering aan een prachtige avond bij zijn lievelingsband zou toch voor altijd een beetje bezoedeld zijn.

Het zou Freek de Jonge gesierd hebben als hij een Mea Culpa had gedaan. Sorry. Het was ongepast. Smakeloos. Verkeerd ingeschat. Maar een excuus kwam er niet. Sterker nog, hij deed er een schepje bovenop door een kritisch reactie van een volger te pareren met: ‘Het gaat er niet zozeer om welke grappen je nog mag maken. Het punt is: kun je er nog om lachen?’ Nou nee dus. En laat dat ‘nog’ maar weg.  

Na afloop van het concert tweette hij daarbij: ‘O jee, ik heb een grapje gemaakt dat verkeerd gevallen is. You can’t allways get what you want’. Alstublieft meneer de Jonge. Ga met pensioen. Verdwijn van het toneel, letterlijk. 

En het is trouwens ‘always’. 

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.  

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl