Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Suus Ruis: ‘Dit is niet de eerste keer dat een cosmetische ingreep in Turkije een Nederlandse vrouw fataal is geworden’

Suus Ruis: ‘Dit is niet de eerste keer dat een cosmetische ingreep in Turkije een Nederlandse vrouw fataal is geworden’

Suus Ruis: ‘Dit is niet de eerste keer dat een cosmetische ingreep in Turkije een Nederlandse vrouw fataal is geworden’

Suus Ruis (47) is freelance journalist en moeder van een 14-jarige zoon. Ze vervangt Flair-columnist Hester Zitvast tijdens haar zwangerschapsverlof en zal op deze plek haar mening geven over de actualiteit.

Cosmetische ingreep

Nog niet zo heel lang geleden plaatste ik op een Facebook-platform een oproep: voor een artikel in een tijdschrift zocht ik mensen die een cosmetische ingreep hadden ondergaan, maar daar ziek van waren geworden of er andere lichamelijke problemen aan over hadden gehouden. ‘Bijvoorbeeld een buttlift in Turkije’, schreef ik. In het licht van de buttlift die afgelopen week een Nederlandse vrouw in Turkije fataal werd, achteraf gezien spot on, maar ook nogal ongelukkig. Dat laatste vond toen ook een lezeres, die me in een privébericht niet al te fijnzinnig of onderlegd de huid vol schold. Ik heb het bericht meteen verwijderd (ik ga een discussie niet uit de weg, maar met eenzijdig gescheld kan ik niet zo veel), maar de strekking was dat ik een dom kk wijf was die – ik denk dat ze ‘dat’ bedoelde – zich eerst ff moest afvragen wat er allemaal misgaat in Nederland.

Eh… oké. Ik bedoelde het slechts als voorbeeld (er stonden nog wat andere voorbeelden in mijn oproep), en er zal ook best wat fout gaan in ons eigen land, maar cosmetische ingrepen in andere landen lopen toch echt vaker mis.

Particuliere gezondheidszorg

De vrouw die mij terechtwees, kwam volgens mij zelf uit Turkije. Ik vermoed dat ze mijn oproep als een aanval zag en de conclusie trok dat ik alle medische zorg in Turkije slecht vind en denk dat alle cosmetische ingrepen daar in slecht verlichte donkere vochtige kelders worden uitgevoerd. Of zo. Geen idee. Het was totaal niet wat ik zei. Sterker nog, ik weet uit eerste hand dat vooral de particuliere gezondheidszorg in Turkije juist bijzonder goed is.

Wat het echter lastig maakt, is dat de regels daar over het algemeen soepeler zijn, waardoor er bijvoorbeeld meerdere operaties in één sessie worden uitgevoerd (denk: buikwandcorrectie, borstlift en liposuctie tegelijkertijd). In Nederland zal geen arts daar zijn vingers aan branden. Dat het tegelijkertijd veel goedkoper is dan hier, zorgt er daarnaast voor dat mensen ondanks alle risico’s toch op het vliegtuig blijven stappen.

Sharida Tuinfort

Dit was niet eerste keer dat een cosmetische ingreep in Turkije een Nederlandse vrouw fataal is geworden. Nog geen jaar geleden stierf Sharida Tuinfort na een combi-operatie aan een longembolie.

Vooral de Brazilian Buttlift, waar maandag dus een dame aan overleed en die ook in het pakket van Sharida zat, schijnt levensgevaarlijk te zijn. In je billen zitten grote aders; met een beetje pech wordt het vet dat elders bij je wordt weggezogen, in zo’n ader gespoten en komt het via je bloed in je hart of longen terecht.

Ik vind het immens triest. Voor Sharida, en voor de vrouw bij wie het nu misging. Ik denk namelijk dat ze niet voldoende zijn voorgelicht over de risico’s. Het is niet voor niets dat Nederlandse artsen niet al die ingrepen tegelijk doen én sowieso in de regel geen fan zijn van de buttlift.

Lees ook
Suus Ruis: ‘Voor mij is het eigenlijk ‘educate all men’. Het is toch nooit te laat?’

Reacties op nieuwsberichten

Minstens zo triest vind ik de reacties op nieuwsberichten als deze, vrijwel uitsluitend afkomstig van andere vrouwen. ‘Laat het maar veel vaker misgaan! Misschien dat ze dan niet meer alleen voor de looks gaan!’ ‘Ga met je luie reet naar de sportschool!’ ‘Tja, moet je dat maar niet doen.’

Er sijpelt dezelfde energie doorheen als in het bericht dat ik kreeg na mijn oproep. Helaas is een gebrek aan empathisch vermogen of goede manieren nog niet operationeel op te lossen.

Lees alle columns van Suus Ruis nu op Flaironline.nl Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.