Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Roze en blauw ouderwets? ‘Beschuit met muisjes zou genderneutraal moeten worden’

Roze en blauw ouderwets? ‘Beschuit met muisjes zou genderneutraal moeten worden’

Roze en blauw ouderwets? ‘Beschuit met muisjes zou genderneutraal moeten worden’

Hoe vaak ben je wel niet op kraamvisite geweest, waar je een beschuitje met óf blauw óf roze muisjes kreeg? Is het niet een beetje geweest, dat hele stereotyperende blauw voor jongens en roze voor meisjes? Ik vind van wel.

De Ruijter, de Nederlandse fabrikant van vlokken, chocoladehagel en de bekende muisjes, komt mogelijk op termijn met genderneutrale muisjes, die nu nog steevast lichtblauw of roze zijn.

Is dat raar?

Welke kleuren dan? Waarom niet mintgroene muisjes, of lichtgele? Of gewoon witte voor iedereen? Smaakt precies hetzelfde en ziet er óók schattig uit. Ik ben zelf moeder van een tweeling, twee jongens. Mijn huis werd toen ik in het ziekenhuis lag al gelijk versierd met blauwe slingers, blauwe ballonnen en blauwe muisjes. En eerlijk? Na de bevalling vond ik al dat blauw in huis best wel heftig. Alsof dit de énige kleur was die ik mocht kiezen voor mijn kinderen? Alsof het gek zou zijn als ik gewoon een beetje neutraal mooier zou vinden voor ze, zoals taupe, beige, bruin en wit?

Ik vind het hele idee van roze voor meisjes ook achterhaald. Hoe stoer is het tegenwoordig wel niet om een jongen in een felroze zwembroekje te zien? Of andersom, een meisje juist in een stoere donkerblauw truitje? Waarom dan nog altijd direct na de geboorte beginnen met die verdeling tussen jongens en meisjes? Ouderwets is het. Toen ik dan ook een beetje op de been was na mijn bevalling, kocht ik Amsterdamse muisjes. Rood, zwart en wit: de kleuren van de stad waarin wij toen woonden. Vond ik tig keer leuker en gezelliger dan die blauwe muisjes. Die kent iedereen nu ook wel.

Lees ook
Tessa: ‘Ook in Nederland is een abortus nog steeds een misdrijf’

Liever beige

Niet dat ik mijn zoons per se genderneutraal opvoed hoor, zo ver ga ik niet. Ze zijn wel gewoon echt twee mannetjes met een piemel en kort haar. Maar ik heb hun kamer een prachtige kleur groen gegeven, waar witte meubels in staan. De rest van de kamer is gevuld met natuurlijke kleuren zoals hout en rotan. Mooi niet alleen maar blauw hier omdat het nu eenmaal jongens zijn. Net zoals ik een meisje ook niet alles in het roze zou geven. Het zijn maar kleuren, dat weet ik, maar ik vind het inmiddels achterhaald. Roze kan ook voor jongens en blauw kan ook voor meisjes. Dus kom maar door met die witte, gele of mintgroene muisjes: bij mijn volgende baby koop ik ze. Wat het geslacht ook mag zijn.

Tessa werkt en schrijft voor Flair online. Ze woont in Bussum met haar man Billy en hun tweeling, Bodi en Daaf (2). Volg haar peuteravonturen op Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)

Bron: nu.nl | Beeld: Getty