Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Patty & Gordon’s tv-zoektocht naar de eeuwige jeugd is een tenenkrommend dieptepunt’

‘Patty & Gordon’s tv-zoektocht naar de eeuwige jeugd is een tenenkrommend dieptepunt’

‘Patty & Gordon’s tv-zoektocht naar de eeuwige jeugd is een tenenkrommend dieptepunt’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Patty en Gordon

“De Nederlandse televisie heeft er weer een dieptepuntje bij. Ik wil niet zeggen dat het een absoluut dieptepunt is, maar het is zeker van het kaliber waarbij je als kijker aanhoudend met je hoofd zit te schudden en hardop twijfelt aan de verstandelijke vermogens van de makers én presentatoren. Patty en Gordon gaan op zoek naar de eeuwige jeugd. Nadat ze hun levens met zesdubbele snelheid hebben geleefd, willen ze de opgelopen schade nu wat ongedaan maken.”

“Ze zaten eerder op de avond allebei ietwat hysterisch aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk, traditiegetrouw heel hard te lachen om zichzelf. Matthijs zat er bij zoals je erbij zit als je water ziet branden. Als je je ogen niet gelooft. Als je compleet blanco trekt. De meegenomen fragmenten waren dan ook tenenkrommend. We zagen Patty levend begraven worden. Dat schijnt goed voor je te zijn. ‘Het doet me helemaal niks’, riep ze, toen ze na een paar minuten haar kist weer uitkwam. Om vervolgens een halve minuut later compleet in elkaar te storten in de armen van Gordon. De conclusie (in tranen): ze wilden nog leven. Heftig hè?”

‘Alle behandelingen die ze natuurlijk volledig gesponsord krijgen aangeboden, moeten wel een beetje positief uit de verf komen’

“‘Dat moet ik zo zien’, zei ik mijn vriend, toen DWDD was afgelopen. Het deed me terugdenken aan de tijd waarin we Patty op haar geliefde eiland Ibiza een klysma zagen krijgen. Er kwam een slak door de slang mee naar buiten; Nederland heeft er daar nog maanden op het werk bij de koffieautomaat over gehad. Inmiddels zijn we zo door de wol geverfd als het aankomt op paupertelevisie (want zo mag ik het toch wel kwalificeren?), dat we pas onder de indruk zijn als met Patty’s klysmakuur een neushoorn mee naar buiten spoelt. Voor een slakje meer of minder draaien we onze hand niet meer om.”

“En dat moeten de makers en bedenkers van dit programma ook hebben gedacht: ‘Wat kunnen nou weer verzinnen om de kijker te shockeren?’ En dus zagen we Gordon en Patty ingesnoerd op een obductietafel in een bad met radioactief water zakken. We zagen hoe ze werden leeggezogen door bloedzuigers. En ze werden levend begraven of, zoals ze het zelf liever zagen: ‘opnieuw geboren worden’. Patty neemt die ervaring ‘voor altijd met zich mee’, zo stelt ze met een bloedserieus gezicht. Want alle behandelingen die ze natuurlijk volledig gesponsord krijgen aangeboden, moeten wel een beetje positief uit de verf komen. Dus complimenteren ze elkaar met gladde huidjes en beweren ze op lachwekkende wijze dat de rugpijn die ze al jaren hebben door een half uurtje dobberen in een smerig bad verdwenen is. Ze willen ook zo’n bad. ‘IEDERE DAG!'”

‘En zo zijn we er als kijker getuige van hoe de oorsprong van een drugsverslaving wordt besproken op een bankje in Oekraïne’

“Tussendoor keuvelen de twee buddy’s over het leven. Heel diep allemaal, want ze hebben na alles wat ze hebben meegemaakt het licht gezien. Patty viel tientallen kilo’s af door een maagverkleining en Gordon kickte een paar maanden terug af van zijn drank- en cokeverslaving en is nu het vleesgeworden uithangbord voor de soberheid. ‘Ik kreeg mijn eerste nagel [cocaïne, red.] van jou, weet je dat nog?’, vraagt hij Patty. Patty weet het niet meer, waarschijnlijk zelf ook niet meer helemaal nuchter toen dat gebeurde. Toch zegt ze ‘sorry’, want dat hoor je te doen aan iedereen die je verslaafd hebt gemaakt. En zo zijn we er als kijker getuige van hoe de oorsprong van een drugsverslaving wordt besproken op een bankje in Oekraïne. (Zonder lidwoord overigens, Gordon. Het is niet DE Oekraïne!)”

“Het leven gaat zo snel voorbij, je moet er iets van maken; dat is toch wel de les die we moeten trekken uit het uurtje plat vermaak op SBS 6. Je kan snoeihard gaan tot aan je dood, maar je kunt er ook bewust mee omgaan en écht van genieten. Gordon poert nog een paar keer in de open wond van Patty, die al jaren geen contact meer heeft met haar dochter. Ik vraag me op zo’n moment alleen maar af wat die dochter daarvan vindt, dat die breuk voortdurend op landelijke televisie besproken wordt.
Het was me weer wat. Spraakmakend ja, vooral voor Patty en Gordon, die zich als je het mij vraagt helemaal niet beter voelden door de behandelingen, maar door de overload aan aandacht, waar die twee het toch het best op doen. Ik moet eerlijk toegeven dat het me wel geboeid heeft, alleen niet op de manier die je als zenderbaas zou moeten nastreven, denk ik. Het boeit als ik ‘ik geloof mijn ogen niet’. Is dit écht de televisie waar we op zitten te wachten? Laten we ons echt in de luren leggen met deze poppenkast? Dan is het met onze smaak niet best gesteld hoor…”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Still