Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Als moeder slaap je gemiddeld 350 uur minder in het eerste jaar met een baby

Als moeder slaap je gemiddeld 350 uur minder in het eerste jaar met een baby

Als moeder slaap je gemiddeld 350 uur minder in het eerste jaar met een baby

‘Een nacht van 8 uur achter elkaar doorslapen? Pas je bed uit op zondagochtend om 10 uur? Als je eenmaal moeder bent, is dat iets uit een ver verleden.

Ik kan het me nog vaag herinneren dat ik óóit wel uitgerust was, maar inmiddels functioneer ik voornamelijk op koffie. En heb ik de wallen tot aan mijn enkels bungelen. Goed slapen met twee jonge kinderen van anderhalf jaar oud is praktisch onmogelijk, blijkt in mijn geval. Slaapt Bodi lekker een paar nachten door, is het wel Daaf die onrustig is en tussen papa en mama in wil liggen. Wat resulteert in dat ik half opgevouwen aan het puntje van het bed lig te bibberen zonder dekbed, en mijn jongen prinsheerlijk ligt te snurken naast me. En mijn man óók.

Keer twee

Goed, koffie nummer drie dan maar. Uit onderzoek blijkt dat ik niet de enige ben die het zwaar heeft de volgende dag. Volgens experts verliezen moeders in het eerste jaar met een baby namelijk gemiddeld 350 uur aan slaap. En de eerste drie maanden zouden het pittigst zijn: dan slaap je gemiddeld 2 uur minder per nacht. En vanaf een maand of vijf zou het beter moeten gaan en zou je nog maar 1 uur aan slaap missen per nacht. Maar ja. Dit is voor moeders met één kind, dus. En ik heb een tweeling. Zou het dan zo zijn dat ik – oh my god – 700 uur minder heb geslapen in het eerste jaar? Aan mijn uitgeputte en bleke hoofd te zien, zou het zomaar eens kunnen kloppen.

Schuldig

Het grote nadeel aan niet of weinig slapen: soms is het gewoon hartstikke loodzwaar. Bekaf ben ik als ik om 6 uur ’s ochtends  uit mijn bed moet met twee huilende kleintjes onder mijn arm – en dan begint de dag pas. Werken, huishouden, kinderen aankleden, eten geven, badderen, spelen, wandelen, opruimen en koken… Ik weet half niet meer wat ik doe of wie ik ben na een kort nachtje met een prinsje naast me – maar je kúnt als moeder nu eenmaal niet even ‘niets doen’. Ik kan niet op de bank gaan liggen en toegeven aan de moeheid. Dat maakt het op sommige dagen gewoon even flink aanpoten. Dan ben je chagrijnig, overal klaar mee en heb je een kort lontje naar je kinderen toe. En dan voel ik me ook gelijk weer schuldig, want zij kunnen er ook niets aan doen. Herkenbaar voor andere moeders? Ongetwijfeld.

Geduld

Ach, over een jaar of 14 zitten ze lekker in de puberteit en moet ik ze hun bed uit schreeuwen om één uur ’s middags. Kan ik ook eens uitslapen op zondag. Voor nu: koffie nummer vier. En stiekem aftellen tot het 2034 is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Tessa Heinhuis (31) is Redactiemanager Flair Online. Ze woont in Amsterdam met haar man Billy en hun jongenstweeling: Bodi en Daaf (1).

Bron: Mama Magazine | Beeld Tessa: By Mabel Photography