Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka kijkt ogen uit op vakantie: ‘Iemand is er met mijn droom vandoor gegaan’

Miljuschka kijkt ogen uit op vakantie: ‘Iemand is er met mijn droom vandoor gegaan’

Miljuschka kijkt ogen uit op vakantie: ‘Iemand is er met mijn droom vandoor gegaan’

Miljuschka Witzenhausen (35) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). O, én een gloednieuw, té cute gezinslid, zo deelde ze op Instagram. Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven. 

Masseria

“Iemand is er met mijn droom vandoor gegaan en heeft ’m uit laten komen in Puglia, Italië. Zo voelde het toen ik de Masseria Montenapoleone van het echtpaar Guoliomo binnenstapte. Een andere boerderij in een ander land, maar de droom is hetzelfde. Leven van het land. Helemaal zelfvoorzienend zijn. En dat is deze voormalige scriptschrijfster en marketeer gelukt. Ze woonden in de grote stad en deden succesvol mee aan de ratrace van de moderne tijd. Tot een van zijn ouders ziek werd en hij terugkeerde naar de masseria (boerderij) waarop hij was opgegroeid. Hij verzorgde zijn ouders en toen het tijd werd om terug te gaan naar hun oude leven in de stad, realiseerden ze zich dat ze niet meer weg wilden. Ze wilden die verbondenheid met de natuur blijven voelen. Ze namen afscheid van hun oude leven en kozen voor een leven op de masseria.”

XXL-snoepwinkel

“Ze knapten de vervallen boerderij op en maakten het land eromheen productiever. Nu ontvangen ze er op bescheiden schaal gasten. Wij zijn twee van hen. Ik loop er rond als een kind in een XXL-snoepwinkel. De masseria wordt omzoomd door een wijngaard, struiken rozemarijn, een boomgaard met allerlei fruit en velden met olijfbomen, waarvan volgens de eigenaar de Romeinen nog olijven hebben geplukt. Overal groeit iets eetbaars. En waar iets eetbaars groeit, gaat mijn hand onwillekeurig naartoe. Dat kan ik nou eenmaal niet helpen. Evenmin als de bijkomende zuigelingenreflex: wat ik in mijn hand heb, stop ik in mijn mond. Dat kan hier gelukkig geen kwaad. Het is allemaal groente en fruit.”

‘Anyway, ik kan van deze mensen zo veel leren. Het liefst zou ik met een rietje alle kennis uit hen zuigen’

“Ik ben in het paradijs beland en ik geniet met volle teugen van de gesprekken met de eigenaar die alleen maar over eten praat. Of ben ik het die alleen maar over eten praat en is hij te beleefd om daar iets van te zeggen? Dat overkomt me vaker. Ach, een bescheiden vorm van beroepsdeformatie zal ik maar zeggen. Anyway, ik kan van deze mensen zo veel leren. Het liefst zou ik met een rietje alle kennis uit hen zuigen. Helaas zijn zij niet die heerlijke zelfgemaakte citroenlimonade van citroenen uit eigen boomgaard, die op de kaart staat. Dus wordt het aanpoten in de workshop die hij geeft: pasta maken. Het meel komt van graan dat hij zelf verbouwt. Zo’n dag terug in de schoolbanken is een feest!”

Lees ook:
Miljuschka : ‘Al zo veel jaren probeer ik wanhopig alle ballen in de lucht te houden’

Schouders eronder

“Al is het zweten op de vormpjes die ik met de hand moet boetseren. En behoorlijk inspannend om de aanwijzingen die hij in het Engels-op-zijn-Italiaans geeft, te volgen. Maar het overwinnen van die minuscule obstakels is de moeite waard. Het resultaat is overheerlijk. En dat motiveert me om de plannen met mijn boerderij voort te zetten. Laarzen in de klei en vort met de geit. De moestuin moet worden uitgebreid, de grasvelden moeten uitgroeien tot graanvelden, de boomgaard moet verjongen. Her en der moeten fruitbomen en kruidenstruiken worden aangeplant. En de schuur moet onder handen worden genomen. Als ik mijn schouders eronder zet, is het over tien jaar wel klaar.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 34. Deze editie ligt vanaf 19 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Eat the spaghetti to forgetti your regretti? Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik ben voor het eerst serieus op foodreis door Italië. In mijn vijfde schooljaar was ik in Rome en een paar jaar geleden op een beurs. Maar nu ga ik echt eens vol op onderzoek qua eten, cultuur en landschap. Ik kan niet anders zeggen dat ik meer dan ooit wens Italiaanse te zijn. Wat is het eten puur en historisch. We beginnen in een masseria oftewel een oude boerderij die helemaal zelfvoorzienend is. Overal waar je kijkt groeit fruit, groente en graan. Ik ben in de hemel. Natuurlijk kon ik het niet laten om meteen de keuken in te duiken waar ik een lesje pasta maken kreeg #ciaobellamoments #pasta #foodtrip

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

I love to sleep because it’s basically a time machine to breakfast??? #ciaobellamoments #puglia #breakfast

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Soms moet je eerst verdwalen om de juiste weg te vinden?

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

Beeld: Bart Honingh voor Flair, Instagram