Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Miljuschka is klaar voor ‘gezinsuitbreiding’: ‘Dit willen we al zo lang’

Miljuschka is klaar voor ‘gezinsuitbreiding’: ‘Dit willen we al zo lang’

Miljuschka is klaar voor ‘gezinsuitbreiding’: ‘Dit willen we al zo lang’

Miljuschka Witzenhausen (34) is tv-kok, presentator en culinair blogger. Ze is samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (10) en Felina (8). Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

Zomervakantie

“Het is weer grote vakantie. Al zijn de kinderen weken thuis geweest vanwege het coronavirus, dit voelt toch heel anders. Verplicht thuisblijven van school is niet hetzelfde als vrij zijn van school. Het is tijd om te genieten. Nu zijn ze echt vrij en mogen ze doen waar ze zin in hebben. Laat opblijven, ’s morgens lekker lang in hun bed blijven liggen en de rest van de dag nemen zoals die komt.”

Miljuschka’s nieuwe gezinslid

“Ik vind het ook heerlijk, die vrijheid. Het maakt even niet uit dat we een uurtje later eten. Ik hoef ze niet op te jagen om op tijd op school te komen. Geïrriteerd te raken als ze hun T-shirt weer eens verkeerd om aan hebben. Boos te worden als ze hun rugzak, voor de zoveelste keer, thuis hebben laten liggen en ik weer helemaal terug kan. De grote vakantie maakt moeder zijn gewoon een stukje makkelijker. Er is meer tijd samen en meer ruimte voor andere dingen. Zoals het vinden van het nieuwe gezinslid dat we al zo lang willen: een hond.”

‘Anders loop ik het risico een ark van Noach aan hondenrassen op de boerderij te huisvesten’

“Maar welke hond past bij ons? Alle puppies zijn lief, leuk en schattig om te zien. Natuurlijk smelt ik voor de kleine sint-bernard met zijn hanglippen die het kwijlen al aankondigen. Enig, zo’n klein kwijlertje. Maar over een jaar kwijlt dat schatje in het kwadraat de bank, het tapijt en mijn bed onder. En natuurlijk val ik voor de schattige kleine husky met blauwe ogen waarin ik verdrink, maar die eenmaal groot meer kilometers per dag moet maken dan ik in een hele week afleg. Uiteraard wil ik de kleine stoere rottweiler, die eenmaal volgroeid vast zo sterk is dat hij mij uitlaat in plaats van andersom. En zeker te weten verlang ik naar dat zachte, wollige pomeriaantje, waarvan ik niet kan garanderen dat het niet een keer uit de tuin geplukt wordt door een hongerige roofvogel die het aanziet voor een uit de kluiten gewassen konijn.”

Keuzes

“Het is me wat, dat kiezen van een hond. En dan heb ik ook nog het probleem dat ik totaal niet selectief ben. Zet je me voor een pup, welke dan ook, dan wil ik die mee naar huis nemen. Het broertje of zusje er liefst bij, want alleen is ook maar alleen. Kom ik op weg naar de uitgang langs nog een nestje pups, dan vind ik die ook wel heel schattig en ach, we hebben ruimte zat. Dus moet ik mezelf in de hand houden. Niet ingaan op iedere uitnodiging om naar een nestje te komen kijken. Anders loop ik het risico een ark van Noach aan hondenrassen op de boerderij te huisvesten en ik denk – nee, ik weet zeker – dat mijn partner dat niet zal waarderen.”

Lees ook
Miljuschka over eigen kookprogramma in coronatijd: ‘Niet iedereen hield zich aan die anderhalve meter afstand’

Gezinshond

“Dus bel ik op advies van een vriendin, die niet lang geleden ook een hond heeft genomen, een deskundige – ieder zijn vak tenslotte. Na mijn hele gezinssituatie en leefomgeving te hebben geschetst, adviseert ze mij een labrador te nemen. Een hond met een vriendelijk, opgewekt karakter. Een echte gezinshond. Gehoorzaam. Maar zegt ze erbij: ze worden niet gehoorzaam geboren. O ja, in mijn enthousiasme was ik dat even vergeten.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 32. Deze editie ligt vanaf 5 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh