Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marleen Staal > Marleen: ‘Ik wil dat je weet wat ‘nee’ betekent, voor jezelf en voor een ander’

Marleen: ‘Ik wil dat je weet wat ‘nee’ betekent, voor jezelf en voor een ander’

Marleen: ‘Ik wil dat je weet wat ‘nee’ betekent, voor jezelf en voor een ander’

Sinds deze week voel ik een ander soort verdriet. Als moeder van een zoon wens ik een andere toekomst voor zijn generatie. Waar dochters niet hoeven te worden beschermd, maar zoons worden onderwezen. Daarom schrijf ik een brief, aan mijn zoon, aan alle zoons van Nederland.

Een brief aan mijn zoon

Je hoeft van mij niet stoer te zijn, een sterke vent te worden of de grootste durfal van de klas. Je hoeft je van mij niet groot te houden, als je je klein voelt, je grenzen te verleggen, als dit niet oké voelt of ja te zeggen als je nee bedoelt.

Je hoeft van mij niet op schoot, geen kus of knuffel te geven, zelfs niet aan familie als jij dat niet wenst. Je hoeft van mij niets dat jij niet wilt, niets te zijn dat jij niet bent.

Maar ik zou wel graag iets willen voor jou.

Ik wil dat je weet wat ‘nee’ betekent, voor jezelf en voor een ander. Ik wil dat je opkomt voor jezelf en een ander, zeker als die dat zelf niet kan. Ik wil dat je leert wat grenzen zijn, die van jezelf en van een ander en dat je hier nooit over heen zal gaan. Ik wil dat je je veilig voelt, dat gevoel geeft aan een ander zodat jullie naast elkaar kunnen bestaan.

Je bent mijn zoon en ik zal je leren wat het leven is. Dat is niet altijd eerlijk, mooi of is zoals in prentenboeken. Het kan een donkere plek zijn, waar jij je weg in moet vinden, maar ik hoop jou de weg een beetje te wijzen, al is het soms zo zoeken.

Ik hoop dat ik als jouw moeder je de juiste dingen leer, kan laten zien hoe het leven is, ook het leven voor een vrouw. Dat jij kan doen wat juist is, als het leven oneerlijk is, maar vooral wat jij kan doen om het beter te doen.

Beter dan mannen die je voor gingen, de mannen die wegkeken en hun kop in het zand staken. Mannen die onderdeel waren van het probleem, die het niet wilden snappen en die de vingers in hun oren staken.

Word een man zoals jij wil worden, zorg voor de vrouwen om je heen en doe dat niet alleen. Trek jouw generatie met je mee, leer ze wat ik je leerde en spreek ze aan als je denkt ‘dit is niet oké’.

Dat is alles wat ik hoop, wat ik wil voor jou en de wereld om je heen. Want hoe jij je leven leeft is belangrijk, want je leeft het niet alleen.

Marleen (30) werkt voor Flair, is moeder van zoon Fynn en proeft van het prille ouderschap met man Tyron. Ze verloor op jonge leeftijd haar ouders en schrijft over rouwen en hoe het is om moeder te zijn zonder moeder.

Fotograaf: Dian Dillema