Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marije Veerman > Marije: ‘Het kost 10.000 euro, en ik wil het. Mijn man is alleen niet onder de indruk’

Marije: ‘Het kost 10.000 euro, en ik wil het. Mijn man is alleen niet onder de indruk’

Marije: ‘Het kost 10.000 euro, en ik wil het. Mijn man is alleen niet onder de indruk’

Ken je dat? Zo’n plek in huis die minstens één keer per dag irritatie oproept. Bij mij is dat dus de badkamer. Toen wij negen jaar geleden het huis van mijn oma kochten, volgde er een monsterverbouwing. Het liefst wilde ik toen de badkamer al stuken met tadelakt, een soort Marokkaans stucwerk waardoor je geen tegels meer nodig hebt, geen voegen, geen kitranden. Hemels leek mij dat; nooit meer op je knieën met een tandenborstel voegen schrobben.

Kalk

Maar lang verhaal kort: het was ongelofelijk duur, dus ging het hele feest niet door. In plaats daarvan kozen we grove donkergrijze tegels, lijkend op leisteen, maar op het moment van levering bleek er iets heel anders in de dozen te zitten. Geen idee waarom ik zo mild was om de zending te accepteren. Waarschijnlijk omdat we anders een flinke achterstand opliepen bij de verbouwing en we op dat moment al negen maanden met een peuter en een baby bij mijn ouders bivakkeerden.

De ‘geen idee wat voor grijze tegel’ ging dus op de muur. In de eerste weken ging het eigenlijk al fout. Ik wilde kalk van de tegels schrobbenmen spoot met kalkreiniger. Ik zie de ingebeten druppels, nu negen jaar later, nog steeds over de hele muur lopen. Blijkbaar waren het tegels met een gebruiksaanwijzing die ons niet had bereikt.

Maar zelfs onze schoonmaker, die een stuk beter is in schoonmaken dan ik, krijgt de badkamer inmiddels met geen mogelijkheid schoon. Er zit een soort witte kalksluier over de tegels heen die met de maand erger wordt. En dan heb ik het nog niet eens over de voegen die ooit wit waren, maar nu bruin. Soms heb ik een opleving. Dan ben ik de hele zaterdag in de weer met voegenfris en een borstel. Maar als het vervolgens een week later weer net zo erg is als daarvoor, vervliegen dat soort momenten snel.

Dus begon ik onlangs weer te googelen naar badkamers zonder tegels. Ik scrolde op Pinterest langs fantastische plaatjes en liet ze aan iedereen zien.  “Kijk nou hoe mooi, dit wil je toch.” Zelfs de kinderen weten inmiddels het verschil tussen tadelakt, beton ciré en stuc-deco. “Het kan zelfs over de tegels heen!” riep ik.  Vakmannen in onze vriendenkring zijn niet onder de indruk.

Lees ook:
Marije: ‘Uitleg geven aan de Belastingdienst lukte niet, het oordeel was geveld. Ze had gefraudeerd, punt’

“Joh, in een oud huis scheurt dat in no time. Dan gaat het lekken en ben je verder van huis.” Ook is het in al die jaren niet veel goedkoper geworden. Minstens tienduizend euro kost het. Maar dan heb je ook wat.  “Kijk het gemak. Er hoeft alleen maar een doekje overheen.” Franklin is inmiddels niet echt meer onder de indruk en komt na een googelrondje met een Tel Sell-waterontharder. Dé oplossing volgens hem, want die trekt kalk uit het water. “Kost nog geen honderd euro. Hoeven we ook geen nieuwe tegels meer. Kijk al die recensies: lovend.”  Maar ik wil het allemaal nog even niet horen en scrol elke avond even door mijn Pinterest-bord. We kunnen op zijn minst iemand langs laten komen voor een offerte. Toch?

Marije Veerman (38) woont met Franklin (38), zoon Kyano (13) en dochter Liv (9) in Purmerend. Alle columns van Marije lees je op onze website. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

fotografie Dorian Jurne