Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Marije Veerman > Marije: ‘Hoe kon ik overwegen om in mijn gezonde borsten te laten snijden omdat ze niet passen in het schoonheidsideaal?’

Marije: ‘Hoe kon ik overwegen om in mijn gezonde borsten te laten snijden omdat ze niet passen in het schoonheidsideaal?’

Marije: ‘Hoe kon ik overwegen om in mijn gezonde borsten te laten snijden omdat ze niet passen in het schoonheidsideaal?’

Er was een tijd waarin ik sokken in mijn beha propte, gewoon omdat ik vond dat het dan nog wat leek. Ik kon met jaloezie kijken naar de weelderige boezem van vriendinnen. Zo’n volle cup die dan mooi op en neer deinde bij het lopen. Ik baalde gewoon van mijn kleine borsten.

Vooral in de zomer als ik weer eens een jurkje moest laten hangen omdat je er geen beha onder kon dragen. Zonder beha was ik plat, vond ik, en plat kon echt niet. Bij H&M filterde ik bikini’s op maximale push-up. Zodat je, als je het water uit kwam, eerst nog een sloot zeewater uit je bikinitop moest duwen.

Vrouwen horen nou eenmaal ronde vormen te hebben. Zo zag ik dat. Dát was het schoonheidsideaal. Hoe ouder ik werd, hoe meer vrouwen ik zag die een borstvergroting hadden ondergaan. Ik wilde dat ook. Complete vrijheid leek me dat. Ik begon te googelen naar de methodes. De verschillende implantaten, de keuze of die boven of onder je borstspier zouden worden geplaatst.

Maar hoe meer ik las, hoe meer het me ging tegenstaan. Ik kwam op fora terecht waar vrouwen vertelden over nare effecten: wonden die niet dichtgingen, implantaten die je voelt zitten omdat er te weinig vet in de borsten zit en ga zo maar even door. Zo’n stuk plastic in een gezond lichaam, wilde ik dat nou echt? Ik interviewde een vrouw met het BRCA-gen. Het was twee dagen voor haar operatie, waarbij de chirurg haar borsten zou verwijderen.

Lees ook
Marije: ‘Hoe leg je in vredesnaam dat schreeuwende schuldgevoel het zwijgen op?’

“Het zijn maar borsten,” zei ze. “Een klein offer om te brengen, als ik hierdoor mijn kinderen zie opgroeien en oud mag worden.” Ik weet nog precies hoe ik me voelde toen ik naar huis reed. Verdriet, schaamte, het kwam allemaal langs. Hoe kon ik zelfs maar overwegen om in mijn gezonde borsten te laten snijden, alleen maar omdat ze niet passen in het schoonheidsideaal?

Het was voor mij een kentering. Natuurlijk vond ik mijn borsten van de ene op de andere dag niet ineens wél mooi. Maar ik wist dat ik er op een andere manier naar moest kijken. Dat ik me op een of andere manier moest lostrekken van dat standaardbeeld van wat vrouwelijkheid behelst. Van wat sexy is en wat mooi is. En vooral dat er veel belangrijkere zaken in het leven waren dan mijn borsten.

Marije Veerman (38) woont met Franklin (38), zoon Kyano (13) en dochter Liv (9) in Purmerend. Alle columns van Marije lees je op onze website. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.