Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije zet zich (niet geheel vrijwillig) in voor de buurt: ‘Hilarisch, de complete vergadering was gekaapt’

Marije zet zich (niet geheel vrijwillig) in voor de buurt: ‘Hilarisch, de complete vergadering was gekaapt’

Marije zet zich (niet geheel vrijwillig) in voor de buurt: ‘Hilarisch, de complete vergadering was gekaapt’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (11) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Lantaarnpaal

“Een paar weken geleden stond er ineens in een stuk in de regionale krant dat de renovatie van onze straat toch zou doorgaan. Vorig jaar hadden ze al hele inspraakavonden georganiseerd, waarbij iedereen zijn zegje kon doen en verschillende plannen waren gepresenteerd. Maar toen was daar ineens een brief van de gemeente dat het potje op was en de plannen in de koelkast werden gezet. Niet lang na de aankondiging in de krant zaten we met een aantal buren bij een verjaardag en raakten we er niet over uitgepraat. Eén van de buurmannen had in de buurtcommissie gezeten waardoor hij op de hoogte gehouden werd door de gemeente. En je begrijpt: hij werd meteen onderworpen aan een kruisverhoor. Zouden we die ondergrondse containers krijgen en werden alle bomen echt gekapt?

‘Dat is als een nieuwe auto kopen, maar de oude banden houden. Of de tuin doen, zonder het onkruid te wieden’

“‘Ze gaan toch op zijn minst wel die lelijke lantaarnpalen weghalen?’  riep ik ook. De buurman haalde zijn schouders op. ‘Volgens mij niet.’ Gevolgd door mijn langgerekte: ‘Dat meeeeeen je niet!!’ Want hoe kun je nu een straat renoveren zonder wat te doen aan die lelijke, grijze, ufoachtige palen? Dat is als een nieuwe auto kopen, maar de oude banden houden. Of de tuin doen zonder het onkruid te wieden.”

Vechten

“Die maandag was er een raadsvergadering waar het project zou worden besproken en ergens schijn ik, een paar wijn verder, te hebben geroepen dat ik voor de palen zou gaan vechten. Nu roep ik wel vaker wat, maar één van mijn andere buurmannen moet het serieus hebben opgevat. Want de volgende ochtend om negen uur (op zondag!) kreeg ik een app met de vraag of ik de tekst al klaar had. Hij was al handtekeningen aan het ophalen. Toen kon ik natuurlijk niet achterblijven.”

Lees ook
Marije: ‘Ergens weet ik dat het beter is om het op z’n beloop te laten, maar dat is knap lastig’

“Een uur later lag de tekst klaar en was onze inzending kenbaar gemaakt aan de raad. Oorspronkelijk zou de vergadering gaan over of het geld wel aan onze straat besteed mocht worden. Maar zo gauw de brief was voorgelezen, hoorden we alleen nog maar  ‘lantaarnpaal’. Het was hilarisch. Alle negen raadsleden namen het woord en stemden voor de historische palen. De complete vergadering was gekaapt. De volgende dag kopte de regionale krant: ‘Historische lantaarnpalen teruggeplaatst in Julianastraat’ en daarmee waren de nieuwe palen een feit. Toch nog iets om naar uit te kijken als het straks winter wordt.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 31. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marije Veerman (@marije.veerman) op