Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije over de pleegzorg: ‘Zij zijn het die het verschil maken in het leven van een kind’

Marije over de pleegzorg: ‘Zij zijn het die het verschil maken in het leven van een kind’

Marije over de pleegzorg: ‘Zij zijn het die het verschil maken in het leven van een kind’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (11) en dochter Liv (8) in Purmerend woont. 

Pleegzorg

“Toen ik nog als onderzoeksjournalist werkte, ontmoette ik Fien. Een meisje van toen acht, dat op haar vierde uit huis was geplaatst door Jeugdzorg. Haar ouders waren geestelijk gehandicapt en hoewel ze veel van haar hielden, lukte het ze niet om voor haar te zorgen. Een triest verhaal, dat alleen maar triester werd.

‘Toen ze voor me zat, had ze al zeven thuislocaties gezien’

Het meisje, weggehaald uit de enige omgeving die ze kende, werd daarna van de ene locatie naar de andere gebracht. Van crisisopvang naar een opvanghuis, van een pleeggezin terug naar een opvanghuis. Toen ze voor me zat, had ze al zeven thuislocaties gezien. Zeven keer moest ze opnieuw een plekje veroveren binnen een groep, naar een andere school, vriendinnen maken en haar begeleiders of pleegouders leren vertrouwen. Niet wetende hoelang het dit keer zou duren voordat ze weer zou moeten verkassen.

Emotioneel

Ik weet nog dat ik moeite moest doen om mijn tranen te bedwingen. Ik was toen zelf net moeder en worstelde met de enorme verantwoordelijkheid die ik daarmee had gekregen. Ik stond geregeld naar mijn slapende zoon te kijken, mezelf inprentend dat als ik hem maar zou overstelpen met liefde en veiligheid, ik weinig fout kon doen. Ik besefte dat juist die veiligheid dit meisje was ontnomen. Nu, acht jaar later, is haar verhaal helaas nog steeds geen uitzondering. Door een tekort aan pleeggezinnen zijn er jaarlijks zo’n 700 kinderen die niet terechtkunnen in een pleeggezin en elders ondergebracht moeten worden. In gezinshuizen en zelfs jeugdgevangenissen en daklozenopvang.

‘Als dan toch een pleeggezin wordt gevonden, zijn de kinderen vaak al zo beschadigd, dat het daar dan niet meer lukt’

Soms worden kinderen die toch al kwetsbaar zijn maar liefst twintig keer overgeplaatst. Vaak omdat de eerste opvang niet ideaal is en er wordt gestreefd naar een betere plek. Of door pech omdat gezinshuizen door bezuinigingen de deuren sluiten of overgaan tot een samenvoeging. Als dan toch een pleeggezin wordt gevonden, zijn de kinderen vaak al zo beschadigd, dat het daar dan niet meer lukt. Verhalen die andere gezinnen weer ontmoedigen om zich op te geven als pleeggezin.

Lees meer
Marije roept Nederland op: ‘Kom samen voor baby Jayme en geef hem een kans om te leven’

Eén ding belangrijk

Daarom in de nieuwste editie van Flair de verhalen van drie pleegmoeders. Verhalen die laten zien dat het inderdaad best een worsteling kan zijn om een pleegkind samen te voegen met een bestaand gezin. Dat ze af en toe met de handen in het haar zitten. Maar het zijn verhalen die ook tonen wat de pleegzorg in hun leven heeft gebracht: de liefde en de rijkdom. Want uiteindelijk is er maar één ding belangrijk: dat zij het zijn die het verschil maken in het leven van een kind.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 21. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.