Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije: ‘Om me heen zocht ik naar iets van bescherming, maar ik kon niets vinden’

Marije: ‘Om me heen zocht ik naar iets van bescherming, maar ik kon niets vinden’

Marije: ‘Om me heen zocht ik naar iets van bescherming, maar ik kon niets vinden’
Marije Veerman (38) woont met Franklin (38), zoon Kyano (13) en dochter Liv (9) in Purmerend.

Mozambique

“Toen ik eenentwintig was, ging ik met een vriendin op vakantie naar Mozambique. Ik studeerde op dat moment in Zuid-Afrika en het leek ons leuk om tijdens de spring break met de auto naar Tofo Beach in Mozambique te rijden. Ik zag mezelf al helemaal op het witte strand liggen, nieuwe mensen ontmoeten, Maputo ontdekken. Kortom: het avontuur lonkte. Misschien kwam het doordat we er al een aantal maanden op hadden zitten in Zuid-Afrika dat we geen gevaren zagen. Of misschien was het de bravoure die nou eenmaal hoort bij die leeftijd.”

“Maar er had misschien een belletje moeten gaan rinkelen toen we maar liefst vijf autoverhuurbedrijven binnen waren gelopen en niemand ons een auto wilde meegeven. “Mozambique? Nee hoor, niet met een van mijn auto’s.” Maar de aanhouder won blijkbaar toen al, want bij verhuurbedrijf nummer zes schoten we raak. De oude Volkswagen Golf, die nog startte met een choke, had geen autoradio, maar dat maakte ons niets uit. Het avontuur kon beginnen.”

“Van het doorkruisen van Zuid-Afrika herinner ik me alleen de ellenlange wegen waar geen eind aan leek te komen. Met links en rechts niets anders dan kale vlaktes. Dat én de cd van Bryan Adams die via onze discman op het dashboard uit de meegebrachte speakers knalde. Bij de grensovergang met Mozambique leek het even mis te gaan. Er stonden enorme rijen en de moed zonk ons in de schoenen: voor het donker Maputo bereiken leek niet meer te gaan lukken. Maar tijdens het wachten ontmoetten we twee Zuid-Afrikaanse jongens die vaker naar Mozambique reden. Zij wisten wel een shortcut.”

‘Tegen twaalf uur ’s nachts… Die klop op de deur. Hard. Verstijfd lagen we in bed…’

“Het werkte, we zwaaiden gedag en in opperbeste stemming legden we het laatste uur naar Maputo af. In het centrum stopten we lukraak bij een hotel voor de overnachting. Eindelijk was het tijd voor een beetje ontspanning. We wandelden door het centrum, aten wat en keerden een paar uur later uitgeput terug bij het hotel. “Girls!” De hotelmanager wenkte ons bij binnenkomst. Het bleek dat er twee jongens waren geweest die vroegen naar de twee meiden uit Zuid-Afrika.”

“Vertwijfeld keken we elkaar aan. Het kon bijna niet anders dan dat zij de jongens van de grensovergang waren. Maar hoe wisten ze in welk hotel we zaten? Waren ze ons gevolgd? Het zat ons niet lekker. Omdat we de volgende dag al vroeg verder wilden trekken, doken we in onze kamer meteen in bed en probeerden we het nare gevoel van ons af te schudden. We waren morgenvroeg toch vertrokken.”

“Maar toen gebeurde het, nog geen halfuur later – zo tegen twaalf uur ’s nachts; die klop op de deur. Hard. Verstijfd lagen we in bed. Kijkend naar de deur. Even was het muisstil, daarna nog een klop. Dwingender dit keer. Onder de kier van de deur zagen we schaduwen. Wat als ze de deur zouden openen? Om me heen zocht ik naar iets van bescherming, maar ik kon niets vinden. Na een derde klop zagen we de schaduwen verdwijnen, maar het duurde nog zeker een uur voordat we de angst een beetje kwijt waren.”

Lees ook
Marije: ‘Eén dag voor vertrek en baal ik dat ik het weer heb laten gebeuren’

“Pas de volgende dag, toen het eenmaal licht was, konden we er een beetje om lachen. Het was vast de hotelmanager geweest met een vraag. Toch waren we pas echt opgelucht toen we in de auto zaten: Tofo Beach lonkte. Dat dit niet het enige avontuur was dat we tijdens deze vakantie beleefden, en dat we ook nog midden in een overstroming terechtkwamen, lees je volgende week.”

Marije Veerman, hoofdredacteur Flair

Deze editorial van Marije lees je in Flair 31-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie Esmée Franken | Styling Ashley Veraart | Make-up Resy Ramaekers