Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije: ‘Het voelt het verkeerd om op deze plek al te veel te wensen’

Marije: ‘Het voelt het verkeerd om op deze plek al te veel te wensen’

Marije: ‘Het voelt het verkeerd om op deze plek al te veel te wensen’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (12) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

2021

“We kunnen wel stellen dat 2020 als een nachtkaars is uitgegaan. Geen spetterend oud-en-nieuwfeest. Geen vuurwerk. Eigenlijk is dat ook wel passend voor het jaar dat we achter de rug hebben. Een jaar waarin de wereld op zijn kop stond. Het leven dat we al decennialang gedachteloos leefden, de vrijheden die we genoten: ze werden ruw onderbroken door het virus. Ik weet nog dat we met het gezin eind februari uit Marokko kwamen en op het vliegveld Nederlanders zagen lopen met mondkapjes op en handschoenen aan.”

Aanpassen

“We bleven maar staren. En nu… Het blijft bizar hoe makkelijk de mensheid zich aanpast aan een nieuwe situatie. Hoe snel mondkapjes in het straatbeeld gewoon zijn geworden en hoe ongemakkelijk het nu voelt als we naar oude beelden op televisie kijken waarop mensen elkaar joviaal de hand schudden – ik krimp nog net niet in elkaar. Nog meer dan andere jaren vraag ik me dan ook af wat het nieuwe jaar ons zal brengen. Hoe snel zullen we ons leven weer oppakken als er eenmaal gevaccineerd wordt? Zullen we in maart het handen schudden alweer hebben omarmd?”

‘Het voelt verkeerd om op deze plek al te veel te wensen’

“Zullen we in juli alweer zonder angst de wereld rondreizen? En hoelang duurt het voordat onze vrijheden weer net zo vanzelfsprekend zijn als voorheen? Het voelt ergens toch wrang dat ik me elk jaar voorneem om meer tijd thuis te besteden, minder rennend en vliegend door het leven te gaan. En dat het afgelopen jaar het eerste jaar is waarbij dit is gelukt. Puur omdat we daartoe werden gedwongen. En dat ik dit kleine geluk van het hele weekend samen thuis zijn, zonder clubjes, verjaardagsfeestjes en andere verplichtingen – gewoon een beetje aanrommelen, spelletjes doen en samen koken – eigenlijk niet meer kwijt wil.”

Lees ook 
Marije én moeder Nadia doen opnieuw een dringende oproep: ‘Geef Insiya een stem, vergeet haar niet’

Hopen

“Toch voelt het verkeerd om op deze plek al te veel te wensen. Gewoon omdat ik weet dat er zo veel mensen zijn bij wie dit coronajaar een enorme invloed op hun leven heeft gehad. Mensen die een dierbare zijn verloren, of die hun levenswerk in rook zagen opgaan en voor wie de financiële toekomst uiterst onzeker is geworden. Mensen die nagelbijtend op de bank hebben gezeten bij elke persconferentie, omdat het ging over hun passie, hun brood. De vrees voor een sterk verhoogd armoedecijfer is de afgelopen jaren zelden zo groot geweest. Laten we daarom voor 2021 niet te veel wensen en vooral hopen dat voor deze groep het komende jaar een stuk lichter zal zijn.”

Deze editorial van Marije lees je in Flair 53. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Esmée Franken