Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije over migraine: ‘Als je lichaam je in de steek laat, is dat moeilijk te verkroppen’

Marije over migraine: ‘Als je lichaam je in de steek laat, is dat moeilijk te verkroppen’

Marije over migraine: ‘Als je lichaam je in de steek laat, is dat moeilijk te verkroppen’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (12) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Migraine

“Bijna elke maand was het raak. Dan kwam ik uit school en zag het al: haar in de war, een wit gezicht. Met paracetamol, koffie en zoetigheid probeerde ze de misselijkheid weg te krijgen. Maar uiteindelijk moest ze opgeven en lag ze in bed. De hoofdpijn zo heftig dat ze wanhopig aan mijn vader vroeg of haar hoofd er alsjeblieft af mocht. Elk uur probeerde ze zichzelf bij elkaar te rapen. Met een beschuitje of een kop thee, maar het bleef er nooit in. Meestal duurde de aanval drie dagen.”

‘Niet weer’

“Ze probeerde alles: nieuwe medicijnen, injecties, maar niets hielp. Zelfs niet een beetje. Als kind vond ik het natuurlijk heel naar om mijn moeder zo ziek te zien, maar er waren ook momenten dat ik egoïstisch dacht: niet weer. Omdat ze dan in bed zou liggen en ik de gezelligheid miste in huis. Nu besef ik pas hoe het voor haar moet zijn geweest. Als ze toch elke ochtend opstond om ons te helpen voor school. Als ze om twaalf uur, als we naar huis kwamen voor een boterham, in haar badjas bij een gedekte tafel zat.”

‘Als kind vond ik het natuurlijk heel naar om mijn moeder zo ziek te zien, maar er waren ook momenten dat ik egoïstisch dacht: niet weer’

Falen

“Geen idee hoe ze het deed. Dan vroegen we hoopvol: ‘Gaat het al wat beter?’ En dan knikte ze van ja. Als moeder wil je maar één ding: er voor je kinderen zijn, en als je lichaam je in de steek laat, is dat moeilijk te verkroppen. ‘Sorry’, zei ze, als ze weer een aanval voelde opkomen. Ik vond dat altijd een beetje stom, alsof je er zelf iets aan kunt doen als je ziek wordt. Maar nu snap ik het. Het voelde toch als falen. Het liefst had ik toen gezegd dat het oké was.”

Pillen

“Dat ze op andere dagen ruimschoots goedmaakte wat ze tijdens de migraine niet kon geven. En dat degene die er het meeste last van had, zijzelf was. Maar ik was nog een kind. Ik hoop dat ze het diep vanbinnen wel wist. Uiteindelijk kreeg ze ergens na haar vijftigste van de huisarts pillen tegen een hoge bloeddruk. En of het nu door de pillen kwam, de naderende overgang of misschien wel allebei: ze heeft nooit meer een aanval gehad.”

Lees ook 
Marije kijkt met enige jaloezie naar dochter Liv (8): ‘Geen idee waar die onzekerheid vandaan komt’

Schrikbarend aantal

“Toch zijn er in Nederland nog steeds 219.700 vrouwen die kampen met migraine. Een schrikbarend aantal, als je het mij vraagt. Vrouwen die elke maand geveld worden door een aanval. Waarom is het toch zo moeilijk om er een geneesmiddel voor te vinden? En zijn er misschien nieuwe inzichten?”

Deze editorial van Marije lees je in Flair 47. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Esmée Franken