Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije over zoon Kyano (12): ‘Moet ik het op zijn beloop laten met stille hoop dat hij niet verzuipt?’ 

Marije over zoon Kyano (12): ‘Moet ik het op zijn beloop laten met stille hoop dat hij niet verzuipt?’ 

Marije over zoon Kyano (12): ‘Moet ik het op zijn beloop laten met stille hoop dat hij niet verzuipt?’ 

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (12) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Kind middelbare school

“Twee maanden zit Kyano inmiddels op de middelbare school en ik moet zeggen: het valt nog niet mee. Niet voor hem, maar ook niet voor mij. Ergens tussen alle nieuwe systemen, docenten (ik blijf ze tot zijn en mijn ergernis juffen en meesters noemen) en de bergen huiswerk probeer ik een balans te vinden tussen het hem zelf laten uitzoeken en alles voor hem doen. En dat is nog best ingewikkeld. Ik snap heus dat hij moet wennen. Ineens planningen maken, opletten tijdens de les wanneer huiswerk wordt uitgelegd, terwijl je je tegelijkertijd probeert te manifesteren in je nieuwe klas.”

Onvoldoende

“En dan kan het zomaar gebeuren dat je thuiskomt met een onvoldoende omdat je gewoon niet gehoord hebt dat je de overige vijf bladzijdes ook moest leren. Ik zie echt wel dat hij dat ook niet leuk vindt, maar vervolgens pakt hij wel doodleuk zijn iPad terwijl ik op Magister zie dat hij de volgende dag weer een proefwerk heeft. Dan is het moeilijk om niets te zeggen.”

Standvastig zijn

“Ik weet nog dat ik vorig jaar bij een vriendin was met een dochter die toen net op de middelbare school zat. Hoe het me verbaasde hoeveel je tegenwoordig wéét als ouder. Dat je via de Magister-app kunt zien of je kind een boek is vergeten tijdens de les, te laat was, absent, huiswerk of proefwerken heeft en alle cijfers. Ik hoorde hoe ze haar dochter op haar kop gaf omdat ze al voor de tweede keer de boeken voor Frans was vergeten en hoe ze vervolgens haar tas uitpakte en keek of alles er nu wel in zat. Het leek mij nogal overdreven.”

‘Moet ik het op zijn beloop laten met stille hoop dat hij niet verzuipt?’

“Je kind leert het vanzelf wel als het na de derde keer strafwerk krijgt. En bovendien: hoe leert hij of zij anders zelf die verantwoordelijkheid te nemen? Maar nu het om mijn eigen kind gaat, is het een stuk moeilijker om standvastig te zijn. Moet ik hem als hij uit school komt meteen naar boven sturen, omdat ik zie dat hij het anders nooit gaat redden? Of moet ik het op zijn beloop laten met de stille hoop dat hij niet verzuipt? Ik worstel daar dus enorm mee.”

Lees ook
Marije begraaft ‘overleden’ hamster van dochter Liv, maar… was-ie wel dood? ‘M’n maag draait om’

Hoop van zegen

“Gisteren was ik aan het einde van de dag doodop, omdat ik de hele dag achter hem aan liep te roepen. Dat hij echt verder moest aan zijn Engels. Of hij niet ook alvast zijn wiskunde moest maken. En waarom hing hij nu weer bij Liv, terwijl hij biologie nog moest leren? Wat natuurlijk elke keer een zucht opleverde, want: ‘Mahaaaam, ik weet het heus wel, hoor. Je geeft me niet eens een kans.’ En daar had hij natuurlijk gelijk in. Vanochtend vertrok hij dus naar school voor zijn tweede toets Engels. Zonder de stof ’s ochtends nog een keer door te nemen. Wat ik zou hebben gedaan. Op hoop van zegen…”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 42. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Esmée Franken