Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije: ‘Mam, er heeft iemand gemasturbeerd met een viltstift, maar nu is ze de dop kwijt’

Marije: ‘Mam, er heeft iemand gemasturbeerd met een viltstift, maar nu is ze de dop kwijt’

Marije: ‘Mam, er heeft iemand gemasturbeerd met een viltstift, maar nu is ze de dop kwijt’

Marije Veerman (38) woont met Franklin (38), zoon Kyano (13) en dochter Liv (9) in Purmerend.

Clitoris

De clitoris is dit schooljaar eindelijk opgenomen in de biologieboeken. Een nieuwtje waarbij eigenlijk als eerste door mijn hoofd schoot: stond die er niet al in dan? Niet dat ik me nog veel kon herinneren van de behandeling van dit specifieke hoofdstuk op de middelbare school.

Het enige wat is blijven hangen, is het beeld van onze biologieleraar. Een verlegen broekie van eind twintig, sowieso om die reden al het mikpunt van spot, dat met een rood hoofd een condoom om een bezemsteel probeerde te krijgen. Dat gevoel kan ik nóg terughalen: die mix van plaatsvervangende schaamte en puur medelijden.

Het was ook niet echt dat ik om informatie verlegen zat. Ik had een oudere zus en die las Popfoto, een soort eerdere versie van Break-Out!. In de rubriek ‘Vrijen en zo’ werd werkelijk elk onderwerp op het gebied van zelfontplooiing besproken.

Als wij vroeger met het gezin op vakantie gingen naar Zuid-Frankrijk, hadden we hele stapels achterin liggen. We lazen vraag na vraag het liefst hardop voor en maakten er een soort quiz van waar we maar wat graag onze moeder bij betrokken. “Mam, er heeft iemand gemasturbeerd met een viltstift, maar nu is ze de dop kwijt. Wat moet ze doen?” Mijn moeder hoorde dingen waarvan zíj zelfs niet wist dat ze bestonden.

Maar de clitoris is in de schoolboeken dus al die jaren onbenoemd gebleven. Nu weet ik natuurlijk niet of al dat gefrummel van jongens in het verleden op nét de verkeerde plek een direct verband houdt met het verzwijgen van de clitoris tijdens de biologieles, maar geholpen heeft het natuurlijk niet.

Lees ook
Marije: ‘Dit moest zo’n dag worden waaraan we in de winter nog terugdachten’

Onlangs deden onze collega’s van Libelle een groot onderzoek naar de vagina. De resultaten vond ik best schokkend. Eén op de vijf vrouwen gaf aan dat hun partner hun clitoris niet of nauwelijks kan vinden. Bij een derde lukt het niet om een orgasme te krijgen met hun partner. Dan gaat er natuurlijk wel wat mis.

Gelukkig leerde ik onlangs ook dat de clitoris een van de weinige organen is die blijven groeien (net als je oren!) en het krijgen van een orgasme makkelijker en intenser wordt naarmate je ouder bent. Hebben we toch nog iets waar mannen alleen maar van kunnen dromen.

Marije Veerman, hoofdredacteur Flair

Deze column van Marije Veerman en veel meer lees je in Flair 38-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier. Wil je meer columns van Marije lezen? Klik dan hier.