Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije vanaf Sicilië: ‘Als hij op dat moment thuis was geweest, had hij het waarschijnlijk niet overleefd’

Marije vanaf Sicilië: ‘Als hij op dat moment thuis was geweest, had hij het waarschijnlijk niet overleefd’

Marije vanaf Sicilië: ‘Als hij op dat moment thuis was geweest, had hij het waarschijnlijk niet overleefd’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (11) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Marcello

“‘Kijk, dit is mijn zoon Marcello.’ Hij houdt zijn mobiele telefoon recht voor onze neus. Zijn handen trillen een beetje, zijn ogen glanzen van trots.  “Hij is acht en kan heel goed paardrijden.” Daarna volgen nog een aantal foto’s van een vrolijk lachend jongetje op een paard.”

Sicilië

“Eigenlijk kwamen we hier alleen voor een paar pizza’s die we wilden opeten in ons vakantieverblijf op Sicilië, maar de man van de eigenares wijst al snel een tafeltje aan naast de tafel waaraan hij zelf zit te eten. Hij is duidelijk blij met klanten in deze coronaperiode. Drie maanden mochten ze hun huis alleen uit om boodschappen te doen, vertelt hij, als hij de bestelling komt opnemen. Als hij praat doet hij dat langzaam: ondanks zijn goede Engels zoekt hij naar woorden.”

‘Een vrouw die staat te wachten om pizza’s te bestellen, staat het tafereel duidelijk geïrriteerd te bekijken’

“Ondertussen probeert hij het papiertje van zijn opschrijfboekje om te slaan. Maar dat lukt hem niet. Zijn vingers doen niet wat hij wil. Dat verrekte papiertje. Zijn voorhoofd glanst van het zweet. Een vrouw die staat te wachten om pizza’s te bestellen, staat het tafereel duidelijk geïrriteerd te bekijken. ‘Mijn vrouw is even een bestelling wegbrengen’, legt hij uit. Dan die glimlach wanneer het hem eindelijk lukt. ‘Mam, wat is er met deze meneer aan de hand?’, vraagt Kyano als de man is weggelopen. Ik antwoord hem eerlijk dat ik het niet weet, maar dat ik denk dat hij ziek is geweest. ‘Wat zielig.'”

Lees ook
Marije: ‘Angst werd een emotie die ik één-op-één associeerde met mijn kinderen’

Het leven

“Dan, als de pasta voor onze neus staat, begint de man te vertellen. Hoe hij zich een paar jaar geleden niet lekker voelde: moe, lamlendig. En dat hij, door een speling van het lot, een hartaanval kreeg juist toen hij in het ziekenhuis was om zich te laten checken. Als hij op dat moment thuis was geweest, had hij het waarschijnlijk niet overleefd. ‘Ik klopte al op de hemeldeur, maar God liet me niet binnen.'”

‘Ondanks alle uitdagingen ben je vast heel blij dat je er nog bent’

“Hij lacht en haalt zijn telefoon weer tevoorschijn om de cijferlijst van Marcello te laten zien. ‘Kijk, allemaal tienen.’ Ik denk aan de geïrriteerde vrouw. Hoe het deze man vast maanden heeft gekost om met zijn eigen ongeduld om te gaan. Maar hoe hij dat opzij moet hebben geschoven om nog zo te kunnen genieten. Van het leven. Van zijn zoon. ‘Ondanks alle uitdagingen ben je vast heel blij dat je er nog bent. Dat je je zoon kunt zien opgroeien.’ Hij kijkt even naar de lucht. Zijn ogen vullen zich met tranen. ‘Ja’, zegt hij. ‘Dat ben ik.'”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 33. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.