Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije: ‘Ergens weet ik dat het beter is om het op z’n beloop te laten, maar dat is knap lastig’

Marije: ‘Ergens weet ik dat het beter is om het op z’n beloop te laten, maar dat is knap lastig’

Marije: ‘Ergens weet ik dat het beter is om het op z’n beloop te laten, maar dat is knap lastig’
Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (11) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Geniet

“Op het strand lig ik te luisteren naar een gezin dat naast ons zit. Vader en moeder zitten op twee campingstoelen. Koelbox tussen hen in. De twee kinderen zitten er op hun handdoeken naast. ‘Waarom gaan jullie niet gezellig zwemmen’, oppert de moeder als ze net zijn geïnstalleerd. En, even later als ze geen aanstalten bespeurt: ‘Gaan jullie nou nog zwemmen?’ En, weer even later:  ‘Kom op nou, ga dat water in!'”

‘Inmiddels is mijn zoon op een leeftijd dat hij er feilloos doorheen prikt’

Spiegel

“Het is alsof ik in een spiegel zit te kijken. Gek eigenlijk dat, zodra je moeder wordt, geluk en plezier gaan afhangen van het feit of je kinderen het wel leuk hebben. Ze móéten zich vermaken, want als zij zich niet vermaken, vermaak jij je ook niet. En je hebt toch niet al die kilometers gereden, in de file gestaan en een halfuur gezocht naar een parkeerplek om je vervolgens niet te vermaken? De zin die ik het vaakst uitspreek op vakantie is dan ook: ‘Geniet er nou maar van, voor je het weet, ben je weer thuis.'”

‘Mama, ik heb het heet.’
‘Geniet er nou maar van, voor je het weet, ben je weer thuis.’
‘Mama, ik verveel me.’
‘Geniet er nou maar van, voor je het weet, ben je weer thuis.’
‘Het water is koud.’
‘Geniet er nou maar van, voor je het weet, ben je weer thuis.’

“Ik zeg het minstens vier keer op een dag. Als een antwoord op alles. Superirritant natuurlijk, maar als zíj genieten, is de vakantie sowieso geslaagd. Inmiddels is mijn zoon op een leeftijd dat hij er feilloos doorheen prikt. ‘Je zwemt toch zelf ook niet’, zei hij laatst. Daar had hij natuurlijk een punt. En ergens weet ik natuurlijk ook wel dat het beter is om het allemaal een beetje op z’n beloop te laten, dat ze heus wel even mogen zeuren of hangen. Dat dat dan echt niet meteen betekent dat de dag niet is geslaagd. Maar dat is knap lastig. In je hoofd zie je namelijk het plezier dat ze kúnnen hebben. Alsof je het bijna kunt aanraken.”

Lees ook
Marije over het moederschap: ‘Overweldigende liefde en pure doodsangst liggen dicht bij elkaar’

“De kinderen op het strand zijn inmiddels opgestaan en staan nu wat te dralen bij de handdoeken. Ze kijken elkaar aan alsof ze willen zeggen: ‘Zullen we dan maar?’ De eerste meters gaan nog wat weifelend. Maar dan, als ze eenmaal in zee zijn, is het plezier vanaf mijn handdoek zichtbaar. Hun moeder ziet het ook. Je ziet haar ontspannen. Zie je wel.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 30. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.