Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Vaders hebben een groter brein dan moeders’

‘Vaders hebben een groter brein dan moeders’

‘Vaders hebben een groter brein dan moeders’

‘Nog voordat mijn eerste kop koffie is gezet, heb ik al zes keer een berg Duplo opgeruimd, twee kinderen gebadderd en flessen pap gegeven, drie mails verstuurd en een vriendin een goeie grap geappt.

Ik kan veel over mezelf zeggen, maar niet dat ik lui ben. Zéker niet sinds ik moeder van een tweeling ben.

Mannen

Mijn werk vind ik leuk: doe ik zonder moeite ’s avonds laat nog. Mijn kinderen vind ik nog leuker: doe ik zonder moeite vanaf 6 uur ’s ochtends. Eigenlijk sta ik als moeder van twee dreumesen altijd aan, zit ik nooit stil en luister ik dag en nacht met 1 oor of ik één van mijn kinderen hoor huilen. Ook als ze niet thuis zijn, ja. Nu blijkt uit nieuw onderzoek in de wetenschap dat mannen meer hersencellen zouden hebben dan vrouwen. Ofwel: juist de vaders in huis hebben een groter brein. Gemiddeld gezien dan, want er zijn uiteraard altijd uitzonderingen. Ik kijk eens rond in mijn eigen huis. Als ik mijn man diep zie zuchten achter zijn telefoon omdat hij niet weet wie hij moet opstellen in zijn digitale team waarmee hij elke week gokt welke voetballer er nu wel of niet scoort, twijfel ik toch even.

Lees ook: Hoe streng ben jij voor jezelf? Test nu hoeveel zelfliefde je hebt

Even slim

Goddank. Het blijkt volgens experts mee te vallen voor ons als vrouwen. Want mannen mogen dan in massa méér hersens hebben, we zijn vooralsnog even slim. Wij vrouwen doen meer met onze hersencapaciteit, dus. En dat verbaast me dan weer niet, na mail en belletje nummer zestien terwijl ik met mijn zoontje op mijn arm naar de afzuigkap luister (want een afzuigkap aan- en uitzetten, dat is magie, zoals jullie vast begrijpen). Hoogleraar Iris Sommer deed onderzoek naar de verschillen tussen mannen- en vrouwenhersenen . Hoe kan het dat mannen niet slimmer zijn dan vrouwen, terwijl ze wel meer hersencellen hebben? “Dat komt waarschijnlijk doordat vrouwen hun hersenen anders gebruiken. Ze hebben minder cellen maar het lijkt erop dat ze meer verbindingen maken, en dat hun hersenen actiever zijn.” Er zijn maar twee dingen waar mannen beter in zijn. “Mannen hebben inderdaad een beter ruimtelijk voorstellingsvermogen. En ze reageren gemiddeld sneller.”

Klimmen

Ach, het leven is ook geen wedstrijd. Zeker bij mij thuis niet, want ik heb mijn man en zijn brein hard nodig. Momenteel klimt onze tweeling namelijk maar al te graag op tafel, achter de televisie of op mijn bureau. En voor je het weet vliegt er dan dus een kop half opgedronken koffie door de kamer en zit de andere dreumes stoelen in het rond te schuiven als een waar kruip-en-klim-parcours. Er staat altijd wel weer een bijzettafeltje in het toilet of een kruk voor het kattenluik. Mijn jongens zijn pas 1,5 jaar oud, maar dat ruimtelijk voorstellingsvermogen zit bij hen wel goed. Sterker nog: het zou me niet verbazen als hun hersencapaciteit momenteel vooral dáár uit bestaat.

Tessa Heinhuis (31) is Redactiemanager Flair Online. Ze woont in Amsterdam met haar man Billy en hun jongenstweeling: Bodi en Daaf (1).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Welingelichte Kringen  | Beeld: Fotografie door Jolene den Boer