Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisanne van Sadelhoff > Lisanne: ‘Ons bewust zijn van onze kwetsbaarheid is onlosmakelijk verbonden aan het vrouw-zijn’

Lisanne: ‘Ons bewust zijn van onze kwetsbaarheid is onlosmakelijk verbonden aan het vrouw-zijn’

Lisanne: ‘Ons bewust zijn van onze kwetsbaarheid is onlosmakelijk verbonden aan het vrouw-zijn’

Na de BOOS-uitzending wilde dichter Erik Janssen weten welke privileges hij als man (onbewust) heeft. Daarom stelde hij aan de vrouwen om hem heen de vraag: “Wat zou je doen als er 24 uur geen mannen zouden zijn?” “Dan zou ik veilig over straat lopen, dan zou ik alles dragen waarin ik me bekeken voel.”

Het is niet aan ons

“Ik zou niet voortdurend kijken of met een sleutelbos paraat staan wanneer ik na een cafébezoek alleen naar huis fiets.” En: “Een avond lopen door het bos, en joggen in het duister.” Het gedicht dat hij met de antwoorden schreef, betrof zes alinea’s die bol stonden van herkenning voor – ik denk – iedereen die vrouw is. In mijn appgroepen ging het vervolgens vooral over de keuze die je als vrouw maakt. Jog je niet in het donker door het bos, ga je de gevaren uit de weg, of doe je het juist wel – je bewust van dat er iets kán gebeuren?

Want iedere vrouw maakt dat soort keuzes. Ik ken geen enkele vrouw die onnadenkend, zonder wikken of wegen, in het donker op de fiets stapt en zich vervolgens niet afvraagt welke route de drukste is en het best verlicht. We denken altijd na over onze veiligheid en over die van onze vriendinnen, zusjes, nichtjes, moeders. Ons bewust zijn van onze kwetsbaarheid is onlosmakelijk verbonden aan het vrouw-zijn.

Ik ben zo’n avond-jogger zoals in het gedicht van Janssen, als er geen daglicht meer is, is de wereld van mij, en ik kan de dag dan afsluiten door alleen naar mijn ademhaling te luisteren, mijn hart te horen bonken, en mijn voetstappen die me vooruitduwen. Maar wat ik ook altijd hoor, hoe hard ik ook hijg, stamp en bonk: een stemmetje.

Het zegt: “Zou je dat nou wel doen?” Het klinkt harder als ik niet rechtdoor ga, de verlichte weg op ren, maar linksaf, het bos in. Het roept luider als ik kies voor die extra lus van twee kilometer over het weinig verlichte wandelpad door het weiland. Ik doe het altijd, omdat ik me niet wil laten beperken door mensen – mannen – met kwaad in de zin, door gevaren die er nog niet zijn maar kunnen komen, maar waarvan je niet weet óf ze komen.

Lees ook
Lisanne: ‘Ik nam mezelf voor na de afronding van een langlopende klus ook aan de zuip te gaan’

Dus ik ga dat bosweggetje in, ik storm dat zandpad op, en dan stelt het stemmetje me geen waarschuwende vraag meer, het zegt alleen: “Onverstandig.” Het herhaalt het een paar keer. “Onverstandig, Lisan, onverstandig, onverstandig.” Het is ook wat de buurvrouw zei, toen ze me vanuit de auto zag hardlopen. “Om half elf ’s avonds? Niet zo verstandig, hoor.” Het is ook wat mijn vader me, beschermend, zenuwachtig van alles wat zijn dochter kan overkomen, soms zegt: “Is dat wel verstandig, Lies?”

En wat vriendinnen – die van de voorzichtigere soort – af en toe zeggen: “Is het niet verstandiger om eerder te gaan?” Het zijn geen verwijten, die opmerkingen. Ze worden uit liefde en zorgzaamheid gemaakt. Maar ze laten ook iets zien. Er is een giftig idee onze maatschappij in gekropen, stilletjes, soepel, tot het onder onze huid en in onze hoofden zat.

Het idee dat het aan onszélf is om veilig te blijven. Alsof het aan de keuzes ligt die wíj maken of ons iets overkomt of niet. Maar het is niet aan onszelf om ons veilig te houden: dat is aan de ander. Want er is maar één iemand die een stempel moet krijgen als ons iets overkomt, en dat is de sisser, de aanrander, de pssst-meisje-roeper, de verkrachter, de achterna-fietser. Wij zijn niet onverstandig – zij zijn het gevaar.  

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in een klein – maar fijn – appartement in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief