Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisanne van Sadelhoff > Lisanne: ‘Ik nam mezelf voor na de afronding van een langlopende klus ook aan de zuip te gaan’

Lisanne: ‘Ik nam mezelf voor na de afronding van een langlopende klus ook aan de zuip te gaan’

Lisanne: ‘Ik nam mezelf voor na de afronding van een langlopende klus ook aan de zuip te gaan’

Ik ben iemand die van vooruitgang houdt. Stilstaan schuurt gevaarlijk dicht tegen achteruitgaan aan – iets wat me de gruwelen bezorgt, een beetje vergelijkbaar met nagels die over een schoolbord krassen. Ik sta enkel stil in rijen, tussen mede-wachtenden die dan soms beginnen te praten, dat maakt stilstand in mensen los, zoals bij de man laatst achter mij bij de Gall & Gall.

Stilstaan (maar echt)

Hij zei dat het een goed wijntje was dat ik in mijn handen had. En ik grapte dat ik er dorst van kreeg, haha, om elf uur ’s ochtends (was eigenlijk geen grap). Ik vroeg of hij wat te vieren had – wijzend op zijn champagne. “Ik heb een klus afgerond,” zei hij. Ik vroeg wat voor klus, en hij zei: “Eigenlijk niets bijzonders, ik ben al tien jaar reclamemaker, maar eens in de zoveel tijd dwing ik mezelf een flesje te halen.” “Waarom?” vroeg ik.

Dat vond hij een goede vraag, hij dacht even na (dat kan, als je stilstaat), en zei: “Omdat ik mijn successen wil blijven vieren. En zo rond ik dingen ook nog eens mentaal goed af” – hij klopte met zijn vuist zacht op zijn voorhoofd. Terugblikken hielp hem om vooruit te komen. Ik vond het mooi, ik nam mezelf voor na de eerstvolgende afronding van een langlopende klus ook aan de zuip te gaan. Maar zoiets moet je, als je een agenda hebt die enkel vooruitgang nastreeft, inplannen.

Ik had een artikelenreeks over rouw afgerond, waar ik twee jaar lang aan had gewerkt. Het enige wat nog moest gebeuren, was het slotartikel inspreken als audioverhaal en dat was een perféct momentum om mijn nieuwe voornemen, ingegeven door de champagneman, in de praktijk te brengen. Het plan was dit: ik had een wijntje voor mezelf gekocht voor die avond, ik zou Leo meenemen naar de redactie in Amsterdam en nadat ik de deur voor de laatste keer plechtig achter me dichttrok en nog één keer achterom had gekeken, zouden we naar een mega-hondenspeelveld aan ’t IJ sjokken, waar je heerlijke koffie kon kopen.

Ik zou nippend naar het water turen, nog meer turen, terugdenken aan wat was geweest zonder te denken: goed prima oké what’s next, wat zal ik nu eens gaan doen, hoe ga ik nu mijn hypotheek betalen, welke stap zou nu goed zijn voor mijn carrière, waar zal ik gaan zoeken, welke lijntjes moet ik uitgooien, ik moet eens met die en die bellen. Daarna zou ik uitgewaaid in mijn auto stappen en een massage krijgen bij een masseur in mijn wijk. Daarna zou ik op de bank ploffen met een wijntje en Thais.

Lees ook
Lisanne: ‘Ik vroeg me af of mijn borsten ooit eerder zo’n winterse bries hadden gevoeld?’

Het werd een viering waar zelfs de champagneman een puntje aan kan zuigen. Dus om 15.30 uur, halfuurtje later dan gepland wegens, nou ja, te laat aanstalten gemaakt, sleutels kwijt, auto stond verder weg dan gepland, geen parkeerplek kunnen vinden, beetje file, sjeesde ik als een kamikazepiloot de redactie op, sprak mijn artikel in alsof de maffiosi me op de hielen zaten en daarna rénde ik het pand weer uit.

Ik hoorde de deur niet eens achter me dichtvallen, had vijftien minuten de tijd om te wandelen en koffie te halen, de rij voor het koffietentje was ellenlang, tien minuten kon Leo sjezen, ‘Kijk naar het water, tuur naar het water,’ zei ik tegen mezelf, dus dat deed ik, nog vier minuten, nog drie, nog twee – en hop, auto in.  De masseur bellen dat ik een kwartier later zou zijn. Naar huis. Naar de masseur. Waar ik te horen kreeg dat mijn spieren ‘net staalkabels waren’. Dat krijg je dus als je rent om stil te kunnen staan.

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in een klein – maar fijn – appartement in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie: Bart Honingh