Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisanne van Sadelhoff > Column Lisanne: ‘Dan zegt Karel met zijn zoetgevooisde stem dat ik moet gaan liggen, dus dat doe ik dan ook’

Column Lisanne: ‘Dan zegt Karel met zijn zoetgevooisde stem dat ik moet gaan liggen, dus dat doe ik dan ook’

Column Lisanne: ‘Dan zegt Karel met zijn zoetgevooisde stem dat ik moet gaan liggen, dus dat doe ik dan ook’

Hij heet Karel en elke avond zegt Karel me wat ik moet doen in bed. Soms word ik rustig van hem, soms word ik gek van hem. Karel is de stem van mijn meditatieapp, voeg zo’n app gerust toe aan het rijtje eerste levensbehoeften van millennials.

In bed met Karel

Welkom in het hier en nu, waarin telefoons voor onrust zorgen in onze levens, en we vervolgens de oplossing voor die onrust ook weer zoeken in – juist – onze telefoons.De naam Karel hebben mijn vriendinnen en ik zelf aan hem gegeven omdat we allemaal zo bij hem zweren. We sturen elkaar aan het eind van de dag niet meer  ‘ik ga naar bed’, maar  ‘ik ga even naar Karel luisteren’.  ‘Echt lekker, iemand die gewoon tegen me aanlult,’ zei een vriendin laatst, en dat was een accurate samenvatting van de waarde die Karel aan mijn leven toevoegt.

Pyjama aan, lichten uit, onder je dekbed kruipen en alleen maar luisteren. Rituelen an sich kunnen al voor rust zorgen – laat staan wat het met je kan doen als het een meditatieritueel is. Een vaste dagafsluiter, Karel is er áltijd. Nieuwe voornemen voor 2022: Karel nog meer in mijn leven toelaten. Er is alleen een disclaimer. Je moet je eraan overgeven en tegelijker-tijd accepteren dat je heel veel kunt afdwingen in het leven, maar dat het met ontspanning niet zo werkt. En dat is precies waar ik (sorry Karel) mee worstel.

Kijk. Dan zegt Karel bijvoorbeeld met zijn zoetgevooisde stem dat ik moet gaan liggen, dus dat doe ik dan ook. En dan zegt hij erachteraan ‘op de grond’. Maar ik vind mijn bed toch lekkerder liggen en het is bovendien, lieve Karel, de bedoeling dat ik na jouw monoloog in slaap val, dus ik hoop dat je oké bent met het bed. ‘Sluit je ogen,’ zegt Karel vervolgens, waarin ik beluister dat hij het goed vindt dat ik het bed verkies boven mijn ijskoude laminaat. Ik sluit gedwee mijn ogen, ik voel alleen een beetje stress, want ik voel nog geen moeheid, Karel, maar dat fiks jij wel, toch?  ‘Voel je voeten.’ Die jeuken ineens, nu ik er zo over nadenk. Als ik érgens niet tegen kan, zijn het jeukende voeten. Begin ergens anders over, Karel, leid me af, snel!

‘Laat je voeten in de grond zakken.’ Hahaha. Stel dat gebeurt echt. Voeten die in de grond zakken.

Lekker kut.

‘Ontspan je tenen. Dan de bal van je voet, de wreef, je hak, je enkels’. Wat is je wreef ook alweer?

‘Ontspan je onderbenen.’ Die zou ik weer eens moeten scheren.‘Voel je knieën.’ Of niet. De Brabo geeft vrij weinig om geschoren of ongeschoren onderbenen. Hij geeft om mij. Goh, ik mís hem ineens. Zo direct nog even appen. ‘Voel het gewicht van je knieën.’ Hoeveel wegen knieën? ‘Voel nu je buik en je borst.’ Maar Karel toch! Begin je nu zomaar over mijn borsten? Oeh la la, ouwe snoeperd!

Lees ook:
Lisanne: ‘Giel Beelen, Lieke van Lexmond, Nicolette van Dam: ze zijn geen kenners’

‘Verbeeld je dat je buik en borst zich volledig ontspannen.’ OKÉ OKÉ, KAREL, IK DOE MIJN BEST, IK DOE MIJN BEST. ‘Voel je schouders.’ Lieve Karel, hoelang duurt dit nog? Ik moet vroeg op. Ik moet nog een column schrijven. ‘Adem in.’ Dat doe ik toch, ik ádem al de hele tijd, hoor je dat niet? ‘Voel je handen.’ Die jeuken.

Want weet je, Karel. Weet je wat ik inééns bedenk? Dit zou een leuk onderwerp voor mijn column zijn.

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Bart Honingh