Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisanne van Sadelhoff > Column Lisanne: ‘Het is eigenlijk bloedlink om een loterijlot aan iemand te geven’

Column Lisanne: ‘Het is eigenlijk bloedlink om een loterijlot aan iemand te geven’

Column Lisanne: ‘Het is eigenlijk bloedlink om een loterijlot aan iemand te geven’

Geluk

Het dimensionaalste cadeau dat je van iemand kunt krijgen, is een lot. Je weet namelijk niet precies wát je krijgt. Tussen de ene optie – een stukje papier – en de andere optie – miljoenen euro’s – zit een grote marge. Het cadeau kan verrassen op een manier die je verbeeldingsvermogen te boven gaat, of teleurstellen. En als je zo’n stukje papier in bezit hebt, poppen er als vanzelf wat-als-scenario’s op. Want zo werkt het brein nou eenmaal, we zijn hebberiger dan we willen toegeven en daar gaat onze fantasie enthousiast in mee. Wat als ik win? Wat zou ik ervan gaan doen? Aan wie zou ik iets geven? Zou ik de gever iets geven? Stiekem vraag ik me ook altijd af hoeveel wrevel en jaloezie winst achteraf bij zo’n gever zou veroorzaken.

Het is eigenlijk bloedlink om een lot aan iemand te geven. Afgelopen feestdagen kreeg ik drie halve oudejaarsloten van drie verschillende lieve gevers. Er kwamen clichébestemmingen bij me op waar ik dat geld linea recta, content achteroverleunend, naartoe zou schuiven. Herinneringen, yes please. Een megafeest met de leukste mensen, de lekkerste champagne, een zwembad, een dj, een chocoladefontein, overal lichten – nooit meer vergeten. Daarna zouden de Brabo en ik op vakantie gaan: Jordanië, IJsland, Chili, allemaal achter elkaar want werken ho maar. Ik zou een camper kopen voor mij en Leo.

Mijn broertje en vader zouden iets krijgen, veel denk ik, de gevers ook, mijn andere familieleden, maar welke familieleden dan, mijn vrienden, maar welke vrienden dan? En hoeveel? En een goed doel, Stichting Aap, Paard in Nood, het Wereld Natuur Fonds, maar ook iets voor mensen: KWF, het Rode Kruis, het Armoedefonds, stichting Vluchteling? Misschien moet ik een huis kopen voor een dakloze? Een arm gezin uit de penarie helpen? Misschien is één gezin helpen niet genoeg? Hoe combineer je hebberigheid en barmhartigheid?

Lot kwijt

Mijn overwegingen vierden hoogtij tot ik na de trekking besefte dat ik een van de drie loten niet meer kon vinden. Als in: heel erg kwijt was. Dagen had ik geen idee waar mijn lot zou kunnen zijn. En geloof me: het dimensionaalste cadeau dat je kunt kwijtraken, is een lot. Je weet namelijk niet precies wát je bent kwijtgeraakt. Ik ben er niet trots op, maar ik raakte er een beetje van in paniek, afgelopen week. Ik schrok ervan wakker. Want geld maakt niet per se gelukkig maar als ik miljoenen in de papierbak zou hebben geflikkerd, tussen verscheurde dozen van Zalando en vergeelde kranten, zou ik daar toch zeer ongelukkig van kunnen worden. Starend naar het plafond ging ik mijn gangen na: waar zou ik dat potentiële ticket naar 30 miljoen hebben gelaten? Toen ik daar niet uit kwam, zocht ik in de krochten van mijn brein naar geruststelling om weer in slaap te kunnen vallen.

Lees ook
Lisanne over social media: ‘Wie post, en likes krijgt, voelt zich niet langer een nietig, kloterig zandkorreltje in de woestijn’

Dat geld echt maar geld is. Dat ik zonder staatslot ook op vakantie kan. Dat campers te huur zijn. Dat mijn familie, vrienden en de Brabo niet minder van me houden als ik ze geen tonnen schenk. Dat de beste feesten die ik heb gehad, bestonden uit bier in plastic festivalbekers en de zon die voor niets opkomt. Ik luisterde naar het tevreden gesnurk van de Brabo naast me, af en toe hoorde ik een even zo tevreden gesnurk uit de woonkamer, van mijn Roemeense zwerfhond, die genoeg heeft aan wandelen en worst. De volgende dag vond ik mijn staatslot tussen nog niet weggegooide kranten. Ik had niets gewonnen. Maar mijn zegeningen, die waren allang geteld.

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in een klein – maar fijn – appartement in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie: Bart Honingh