Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Lisanne: ‘Pink overleefde mijn discman en mijn MP3-speler en staat nu in mijn Spotify-lijsten’

Lisanne: ‘Pink overleefde mijn discman en mijn MP3-speler en staat nu in mijn Spotify-lijsten’

Lisanne: ‘Pink overleefde mijn discman en mijn MP3-speler en staat nu in mijn Spotify-lijsten’

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

Even over Pink, hè

Kunnen we het even over Pink hebben? Normaal worden odes aan popsterren geschreven wanneer ze dood zijn of de spotlights hebben verruild voor een leven in de schaduw, of wanneer ze door het nietsontziende publiek zijn uitgekotst.

Maar dan Pink. Ik leerde haar kennen op mijn discman via Family portrait. Ik luisterde naar haar loepzuivere, stoere doch sexy kraakstem waarmee ze over de pijnlijke scheiding van haar ouders zong, terwijl ik – o, de ironie – veilig in de auto zat met mijn ouders en broertje op weg naar Zuid-Frankrijk.

Op diezelfde achterbank luisterde ik ook naar Britney Spears, Alanis Morissette en Avril Lavigne (op een gegeven moment ging ik zelfs mijn haar hetzelfde dragen als Avril, twee sluike gordijnen voor mijn gezicht, maar dat terzijde).

Er zijn maar weinig zangeressen die het een heel werkleven volhouden om met een bepaalde continuïteit te blijven zingen en het grote publiek te blijven boeien, zónder zelf in shit als verslavingen, relatiecrisis, mental breakdowns of schulden te belanden.

Britney blijft boeiend, maar zingt al jaren niet meer en zit, als we haar rechtszaak en fans mogen geloven, vast in de onzichtbare handboeien van haar toezichthouders. Alanis Morissette is inmiddels terug van weggeweest, maar van láng weggeweest. Avril Lavigne heeft aan populariteit ingeboet – ze is allang geen zangeres meer die je steevast op de radio hoort. Laatst zocht ik haar weer op, mijn grote toenmalige voorbeeld. Ze postte een filmpje waarop ze probeerde te skateboarden. Ze droeg nog steeds zulke wijde broeken als vijftien jaar geleden en denderde tot drie keer toe van het skateboard af. Dat board stond gelijk aan haar voetstuk.

Lees ook
Lisanne: ‘Het was zo zónde dat zo’n mooi mens als mijn moeder zo vroeg overleed’

Maar Pink overleefde mijn discman en mijn MP3-speler en staat nu in mijn Spotify-lijsten. Ze liet het publiek van haar beginjaren met zich meegroeien – en jonger publiek haakte moeiteloos aan bij haar ballads en opzwepende ik-moet-dansen-muziek. Het heeft iets geruststellends dat er popsterren zijn die het nog steeds goed doen.

Niets is kwetsbaarder dan succes. Niets lijkt me pijnlijker dan uitgaan als een nachtkaars. In haar documentaire All I know so far vertelt Pink dat ze altijd een rockster wilde zijn. En nu heeft ze het allemaal. Fans, een crew, volle popstadia, al decennialang hitnotering na hitnotering. Maar ook: een man. Al negentien jaar – iets wat in de showbizzwereld gelijkstaat aan een gouden of platina huwelijk. In de docu is te zien hoe Pink haar man en kinderen meeneemt op wereldtournee. Want als moeder gescheiden zijn van haar kroost? Nope. Maar als muzikant gescheiden zijn van haar podium? Again: nope.

Pink trekt haar mond niet alleen open om te zingen.

Zo stelde ze voor de boete te betalen die de Noorse beachvolleybalsters kregen omdat de ploeg op het EK weigerde korte bikinibroekjes te dragen. Ze sprak zich luid en duidelijk uit in de BLM-discussie. En – niet te vergeten – ze bood onze Davina Michelle een springplank: Davina stond in Pinks voorprogramma. Zo kan het dus ook.

Terwijl haar kleuter met zijnarmpjes wijd luid gillend door de repetities heen rent, dochter Willow met een poeslief loepzuiver stemmetje meezingt met haar moeder (Cover me in sunshine), hangt mama zelf in een kek pakje in de ringen om over haar publiek heen te vliegen. ‘It’s a tour,’ zegt ze in de documentaire, ‘but it’s also the story of our lives’.

En daarom wilde ik het even over Pink hebben.

Deze column van Lisanne en veel meer lees je in Flair 33-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier. Wil je meer columns van Lisanne lezen? Klik dan hier.