Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Lisanne over de coronaregel die we allemaal (ook jij) aan onze laars lappen: ‘Wie ontkent, liegt’

Lisanne over de coronaregel die we allemaal (ook jij) aan onze laars lappen: ‘Wie ontkent, liegt’

Lisanne over de coronaregel die we allemaal (ook jij) aan onze laars lappen: ‘Wie ontkent, liegt’

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in een klein – maar fijn – appartement in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

Mondkapjesplicht

“Laatst hoorde ik via via een gruwelverhaal. Er was eens een man die naar de supermarkt ging en vlak voor de ingang in zijn jaszakken had gezocht naar zijn mondkapje. Toen hij zag dat het mondkapje op de grond lag, raapte hij het op, deed het kapje op en ging de winkel in. Bij de kassa aangekomen, graaide hij zijn portemonnee uit zijn jaszak. Wat hij daar, naast die portemonnee, nog meer voelde? Zijn mondkapje. Hij had dus een mondkapje van een wildvreemde opgeraapt en opgedaan. En daarmee dingen ingeademd die iemand anders heeft uitgeademd.”

“Ik huiverde. We worden momenteel meer dan ooit met deze lichamelijke CO2-uitstoot geconfronteerd. Een van de meest onbesproken en onderbelichte onderwerpen van de laatste tijd is: hoe vaak was jij je mondkapje? Want je wilt er eigenlijk niet over nadenken wat er allemaal uit monden kan komen. Omdat monden best wel vies zijn, dat ten eerste, maar ook omdat we er niet zo veel aan kunnen doen dat we een mond hebben. Wat niet weet, wat niet deert is in dat opzicht de beste strategie.”

‘De mensen die zeggen dat ze het wel op de RIVM-manier doen, liegen’

“Toen de mondkapjesplicht werd ingevoerd, kregen we een hele checklist van het RIVM. Was het elke dag op zestig graden. Hergebruik ze niet (vooral niet de papieren). Raak alléén de touwtjes aan. Stop het mondkapje na gebruik weer in een afgesloten plastic zakje. Ik kan het me nu niet meer voorstellen. Ik weet niet wie die checklist heeft bedacht, maar dat moet een optimistisch iemand zijn geweest. Ik was mijn mondkapjes niet vaak. Ik koop ook niet vaak nieuwe. Ik kan niet ontkennen dat er enkele mondkapjes in mijn huis rondwaren waar vage lippenstiftvlekken op zitten. Mijn mondkapje valt inmiddels onder de vaste inboedel van mijn auto, jassen en tassen. Ik prop ze overal onbeschermd in en ik zie iedereen om me heen hetzelfde doen. De mensen die zeggen dat ze het wel op de RIVM-manier doen, liegen.”

“Uit een enquête van krant BN De Stem blijkt dat 86 procent van de deelnemers een vies mondkapje draagt. De mensen die het écht écht wel doen, verdienen (dat meen ik) een rode loper bij de ingang van de supermarkt en horen onder begeleiding van een fanfare en een schare cheerleaders naar huis te worden geëscorteerd. Het probleem is gewoon: ik ben allang blij als ik op momenten dat ik een winkel, kapper of supermarkt binnenstap, überhaupt een mondkapje bij me heb.”

“Niets is een vervelendere onderbreking van je dagelijkse beslommeringen dan dat je je mondkapje niet bij je hebt en terug naar huis moet. De opluchting verjaagt de vraag of ie wel helemaal schoon is. Ik sprak vorige week een hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. De mond is een van de vieste plekken van je lijf, vertelde hij me, en bovendien de grootste bron van bacteriën. Die hopen zich lekker gezellig knus met z’n allen op op dat lapje stof dat ervoor hangt. Om nog maar niet over corona-gevaar te spreken.”

Lees ook
Lisanne na een ziekenhuisbezoek met haar broertje: ‘Humor is altijd de beste uitvlucht’

“Ik schaamde me toch een beetje als ik aan al die bacteriebronnen dacht die zich op dat moment in mijn tassen en jaszakken bevonden. Ik kon mezelf troosten met dat er één ding viezer was dan wat ik deed. Er was eens iemand die naar de supermarkt ging…”

Deze column van Lisanne en veel meer lees je in Flair 18-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier

Fotografie: Bart Honingh