Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Lisanne: ‘Alsof het eitje meer aandeel heeft in de zwangerschap dan het zaad’

Lisanne: ‘Alsof het eitje meer aandeel heeft in de zwangerschap dan het zaad’

Lisanne: ‘Alsof het eitje meer aandeel heeft in de zwangerschap dan het zaad’

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

De pil

“Ik was zestien, zat aan de keukentafel met mijn ouders. Ik had al een jaar een vriendje, we wilden logeren, maar dan moest er ook gesproken worden over voorbehoedsmiddelen. Zo deed de pil haar intrede in mijn leven. Mijn moeder haalde hem, mijn basisverzekering betaalde hem, ik slikte hem. Het was vanzelfsprekend dat de verantwoordelijkheid bij mij lag.”

“Het enige vriendje dat in die tijd iets voorstelde omtrent voorbehoedsmiddelen, was Hugo. Hugo opperde om condooms met water te vullen en vanaf zijn kamer op vierhoog naar voorbijgangers te gooien. It takes two to tango en dat geldt ook voor seks (soloseks en trio’s daargelaten). Maar in onze samenleving is de algemeen geldende gedachte: it takes one om een zwangerschap te voorkomen. Alsof het eitje meer aandeel heeft in de zwangerschap dan het zaad. Alsof een kind meer van de moeder is dan van de vader. Die simpele gedachte, gebaseerd op het feit dat de vrouw een baby zal dragen, is hardnekkig in onze maatschappij.”

“In mijn laatste vrijgezelle jaren hadden onenightstands en scharrels interesse in mij, maar niet in of ik de pil slikte, een spiraaltje had of condooms in mijn nachtkastje had liggen. De eerste keer dat ik opperde de kosten voor mijn spiraal (zo’n honderdvijftig euro) te delen, zat ik in een langere relatie. Mijn toenmalige vriend vond het vreemd, en stelde met fronsende wenkbrauwen voor dat hij ons weekend weg zou betalen: ‘Dan staan we quitte.’ Uiteindelijk heb ik het laten gaan, want het voelde toch gek, gierig haast, om geld te eisen voor iets wat ík in mijn lichaam zou krijgen. Ik schaamde me ook na mijn voorstel – waarom moeilijk doen om die honderdvijftig euro?”

‘Uiteindelijk heb ik het laten gaan, want het voelde toch gek, gierig haast, om geld te eisen voor iets wat ík in mijn lichaam zou krijgen’

“Daarom is het zo goed dat er nu een groep vrouwen is die voor de rechter voor gratis anticonceptie strijdt. De 25-jarige Gerieke Prins is een van hen. ‘Als twee mensen bewust seks met elkaar hebben, is het toch gek dat één van die twee partijen voor de kosten opdraait?’, vroeg ze zich hardop af in een interview met RTL Nieuws. Dat is discriminerend, stelt ze. Zelf komt Gerieke uit de Biblebelt. Een plek waar vaak niet, zoals bij mij zo fijn aan de keukentafel, gesproken wordt over de pil. Ze zag vriendinnen eerder moeder worden dan ze wilden. ‘Juist mensen die er niet zo veel van weten, weten niet wat ze willen of moeten betalen. En dan denken ze: laat maar zitten.'”

“Als iets gratis is, wordt het toegankelijker. Normaler. Maar de advocaat van de Staat stelt dat de kosten dusdanig laag zijn, dat de burger die zelf kan betalen. Ik denk dan: als de kosten dusdanig laag zijn, dan kan de Staat ze dus ook betalen. Bovendien: het gaat heel veel vrouwen niet (alleen maar) om het geld, maar om het principe. It takes two to tango. Maar in onze samenleving, die niet alleen bestaat uit stellen die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, krijgen we het er nooit in dat het ook two takes om anticonceptie te betalen.

Lees ook
Lisanne: ‘Ik wil niet wennen aan waar ik nú nog zo blij mee ben’

Het is een utopie dat alle mannen zich net zo verantwoordelijk voelen als de vrouw. Bovendien: moet ik de kosten voor mijn spiraal delen door het aantal bedpartners van de laatste vijf jaar (de houdbaarheidsduur van een spiraal)? En tikkies sturen? Van sommigen heb ik niet eens meer het nummer. Er zit maar één ding op. Voor gelijkheid tussen man en vrouw, moet de overheid meedoen aan deze tango.”

Deze column van Lisanne en veel meer lees je in Flair 29-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier

Beeld: Bart Honingh