Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisa Loeb > Lisa Loeb: ‘Om je doelen te bereiken moet je vooral iets doen, niet op de bank gaan zitten nadenken’

Lisa Loeb: ‘Om je doelen te bereiken moet je vooral iets doen, niet op de bank gaan zitten nadenken’

Lisa Loeb: ‘Om je doelen te bereiken moet je vooral iets doen, niet op de bank gaan zitten nadenken’

Tijdens een middag niksen op de bank kwam ik terecht op Salto TV, een Amsterdamse zender waar mensen zelf zendtijd kunnen kopen. Twee christelijke dames waren met elkaar aan het praten over hun geloof. Ze vertelden hoe handig het is om in God te geloven. Niet vanuit moraliteit of omdat het kracht of steun geeft.

Geloof

Nee, omdat God kennelijk allerlei dingen voor jou regelt wanneer je gelooft. Als een soort Sinterklaas maar dan zonder Pieten. ‘Het is zo geweldig’, begon de ene vrouw. ‘Ik had een keer echt heel erg haast. Maar echt heel erg. Want ik moest naar de apotheek. En toen heeft God ervoor gezorgd dat alle stoplichten op groen sprongen! Dat is de kracht van de Heer. Maar toen moest ik nog parkeren, dat is altijd moeilijk bij ons in de Dorpsstraat. Dus ik helemaal in de stress. Nou, en toen ik aankwam was er gewoon een parkeerplek voor de deur van de Apotheek. Daar hadden de Engelen voor gezorgd.’ En ik zweer het je: ik heb letterlijk opgeschreven wat de dames zeiden, ik verzin dit niet.

Ondanks dat ik atheïstisch ben opgevoed kwam dit verhaal mij erg bekend voor. Het klinkt namelijk preciés zoals een grote trend die vele mede-atheïsten momenteel omarmen, namelijk: manifesteren. En die manifestatie-manie haalt het bloed onder mijn nagels vandaan.

Tien jaar gelden heette manifesteren nog gewoon ‘The Secret’ en was het een zweverig boek vol onbewezen theorieën over de wet van de aantrekking. Het idee was dat je met je gedachten gebeurtenissen en dingen aan kunt trekken. Dus als jij heel veel geld wilde verdienen moest je niet harder gaan werken of een extra bijbaantje nemen, nee, je moest denken aan al dat geld dat je zou verdienen en dan zouden de cheques vanzelf binnestromen. Juist ja. Ik heb het geprobeerd maar ik zit nog steeds op mijn geld te wachten. Het kwam mij vrij absurd voor allemaal maar inmiddels is The Secret mainstream geworden onder de noemer ‘manifesteren’. En er is nog steeds geen touw aan vast te knopen.

De manifestatie-maffia haalt voortdurend natuurkundige termen aan waardoor het lijkt alsof deze theorie wetenschappelijk onderbouwd is. Ze claimen dat gedachten een bepaalde energie of trilling veroorzaken waardoor je iets gelijksoortigs uit het universum aantrekt. En dat dat dan iets met kwantummechanica te maken heeft. Maar vijf minuten googelen leert je dat dit pseudo-natuurkunde is waarbij vrijelijk met termen gestrooid wordt zonder onderbouwing. Er is dan ook heel veel kritiek op vanuit de wetenschap.

Universum

Daarnaast zit de manifestatieleer vol inconsequenties. Aan de ene kant moet je de hele dag denken aan je droomleven en je huis volhangen met visionboards om te kunnen manifesteren, aan de andere kant moet je vertrouwen op de kracht van het universum en is ‘alles zoals het moet zijn’. En het raarste vind ik nog wel dat het universum alwetend en oneindig wijs wordt geacht, maar dat ze het woord ‘niet’ niet kent. Dus als jij denkt ‘ik wil niet onzeker zijn, dan hoort het universum ‘ik wil onzeker zijn’. Waarom spreekt het universum geen Nederlands? Kan iemand mij dit uitleggen?

Bovendien bevindt manifestatie zich in een zelfbevestigende loep, waardoor de theorie altijd opgaat. Als iets lukt dan komt dat omdat je heel hard je best hebt gedaan om het te manifesteren, en als iets niet lukt dan had je gewoon beter je best moeten doen. Zo is alles dus altijd je eigen schuld. En er wordt helemaal geen rekening gehouden met het feit dat je soms geluk moet hebben, en veel dingen in het leven toeval zijn.

Lees ook:
Lisa Loeb: ‘Ik ging van drastisch lijnen naar vreetbuien en weer terug naar verder lijnen’

Laat ik vooropstellen dat ik groot voorstander ben van regie over je eigen leven nemen. Voorstander van een positieve mindset en geloven in jezelf. Maar om je doelen te bereiken moet je vooral iets DOEN, niet op de bank gaan zitten nadenken en hopen dat je het vanzelf aantrekt. Je kunt honderd visionboards knutselen van je droomhuis, uiteindelijk zul je toch op Funda moeten gaan zoeken en een afspraak inplannen met een hypotheekadviseur. Én hopen dat die verrotte woningmarkt een keer verbetert, maar dat is voer voor een andere column.

Dus bij deze zal ik mijn persoonlijke recept met jullie delen om je droomleven te manifesteren. Stel concrete doelen voor jezelf en werk hier hard voor. Wees goed voor je omgeving en jezelf. En ga vooral iets DOEN. Daar heb je niet eens een visionboard voor nodig.

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Fotografie: Bart Honingh