Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisa Loeb > Column Lisa Loeb: ‘Een coronavaccin? Niet natuurlijk, dus slecht. Klei eten? Wel natuurlijk, dus goed’

Column Lisa Loeb: ‘Een coronavaccin? Niet natuurlijk, dus slecht. Klei eten? Wel natuurlijk, dus goed’

Column Lisa Loeb: ‘Een coronavaccin? Niet natuurlijk, dus slecht. Klei eten? Wel natuurlijk, dus goed’

Vorige week viel heel Nederland over de moonsisters Van Lexmond, deze week is radio DJ Giel Beelen aan de beurt. Beelen is de zoveelste in een lange rij BN’ers en influencers die over de rug van goedgelovige volgers geld probeert te verdienen. Hij promootte het drankje Shambala, waar je zogenaamd je innerlijke guru door kunt vinden maar waarvan de makers zelf eigenlijk geen idee hebben wat erin zit. Spoiler: het bleek te bestaan uit alcohol en middelen die in veel landen verboden zijn. Proost!

Influencers

Spiritualiteit is hot. Manifesteren, detoxen, retreats, kristallen, superfoods; ik zie het allemaal voorbijkomen als ik door Instagram scroll. Misschien ook niet gek in deze onzekere tijden. Volgens mij zijn er momenteel meer coaches dan mogelijke cliënten in Nederland. Een overeenkomst tussen deze influencers lijkt te zijn dat ze niet geloven in artsen of de wetenschap maar alleen in dingen die ‘natuurlijk’ zijn. Een coronavaccin? Niet natuurlijk, dus slecht. Klei eten? Wel natuurlijk, dus goed. Weet je wat ook natuurlijk is? Wolfskers, beter bekend als het gif belladonna. Ik zou het niet door mijn açai bowl roeren… Bovendien hoor ik ze nooit klagen dat het niet ‘natuurlijk’ is om in je Biro te stappen als het keihard regent. Deden de oermensen dat ook al zo?

Ook detoxing is populair onder deze groep. Dat houdt in dat je je lichaam schoonspoelt door tien dagen lang alleen maar sapjes uit je vierhonderd euro kostende roestvrijstalen juicer te drinken. Detoxing is al heel vaak door de wetenschap ontkracht. In feite is het niets meer dan een crashdieet waarbij je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt. Bovendien detoxt je lever je lichaam elke dag. Toch negeren de influencers dit allemaal en vertrouwen ze op hun onderbuik: het voelt goed dus het moét wel gezond zijn. Zeker als er een gezellige sponsordeal met een juicemerk tegenover staat.

Kritisch nadenken

Ik ben opgevoed met het idee dat je wetenschappers en artsen kunt vertrouwen omdat ze jarenlang studeren en onderzoek doen voordat ze een bepaalde medische claim maken. En dat er regelgeving bestaat waardoor ze deze claims alleen maar onder strenge voorwaarden mógen maken.

Dus ik schrik echt van het wantrouwen dat tegen deze autoriteiten heerst. En ik schrik er ook van dat sommige mensen Fajah Lourens (iemand die dieet boeken verkoopt) of Tisjeboy Jay (een voormalig verleider van Temptaion Island) serieuzer nemen dan een wetenschapper als Marion Koopmans. Dit alles onder het mom van ‘kritisch nadenken’.

Lees ook
Column Lisa Loeb: ‘Ik heb een angststoornis en een depressie, PTSS, burn-out en eetstoornis gehad’

Want dat is waar het allemaal om draait tegenwoordig: je moet kritisch nadenken. Natuurlijk is het belangrijk om na te denken! Alleen is ons idee van wat dat dan inhoudt veranderd. Vroeger betekende het dat je niet klakkeloos alles aannam wat je onderbuik je vertelt. Nu lijkt het in te houden dat je helemaal niets aanneemt van mensen met autoriteit, of het nou een wetenschapper, een arts of de media is.

In de middeleeuwen reisden kwakzalvers met zelfgebrouwen wondermiddeltjes van stad naar stad, tegenwoordig vinden we ze in onze favoriete social media-app. Ze kunnen een enorme invloed hebben. Maar ik put hoop uit de ontmaskering van de moonsisters en Giel Beelen. Er is zoveel verontwaardiging ontstaan rond deze figuren dat ik denk dat ze nog maar weinig mooie praatjes kunnen verkopen. En dat is nou preciés wat we in deze tijd nodig hebben.

Op de basisschool werd ze gepest en kreeg ze zelfs een ‘zangverbod ‘opgelegd door de juf: dit jaar werd ze genomineerd voor het beste kleinkunstlied, won ze de finale van programma De Slimste Mens, werd columnist, tekende een boekcontract en tourde met de try-outs van haar eerste soloprogramma Extase. Cabaretier Lisa Loeb (32) is here to stay, al kan ze dat soms bijna niet geloven. Want 2021 was dan wel het jaar van haar doorbraak, ze deelde daarin ook publiekelijk haar angststoornis en depressieverleden. En dat blijft ze doen, al is het maar omdat het ‘gewoon’ bij haar hoort.