Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Lisa Loeb: ‘Na alle gevoelens en tegenstrijdige emoties, overheerst vooral de gedachte: Fuck the system’

Lisa Loeb: ‘Na alle gevoelens en tegenstrijdige emoties, overheerst vooral de gedachte: Fuck the system’

Lisa Loeb: ‘Na alle gevoelens en tegenstrijdige emoties, overheerst vooral de gedachte: Fuck the system’

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Verschillende emoties

Wat een week. Na het zien van de BOOS uitzending over de wandaden bij The Voice, heb ik veel verschillende emoties. Woede en walging, om alles wat er gebeurd is en waar niemand tegen heeft ingegrepen. De schaal waarop dit plaats heeft kunnen vinden. Dat niemand bij The Voice er zogenaamd vanaf wist. Hoe lang het door heeft kunnen gaan, zelfs nadat een slachtoffer melding maakte bij Talpa. Wat is het ontzettend dapper van deze vrouwen om naar voren te komen. En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het is nooit, maar dan ook nooit de schuld van het slachtoffer.

Irritatie

Ik voel ook irritatie. In sommige showbizzrubrieken vielen zogenaamde deskundigen over elkaar om de situatie in twijfel te trekken. ‘Jeroen Rietbergen is gewoon een flirt’, aldus Ronald Molendijk, goede vriend van Rietbergen, van wie me nog steeds niet duidelijk is wie hij is of wat hij doet. Behalve stelselmatig vrouwen afzeiken op tv – eerder stelde hij dat vrouwen ‘nu eenmaal niet goed zijn in muziek maken’.

Daarnaast is er de irritatie over het feit dat Nederland nu ontzettend geschokt reageert, terwijl we toch allang wisten dat seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens vrouwen (en in enkele gevallen ook mannen) op grote schaal voorkomt. Of het nu een talentenjacht, een groot bedrijf of een kerk is: het is overal. De helft van de vrouwen heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt in haar leven en 90% van de daders is man.

Lees ook
Lisa Loeb: ‘Om je doelen te bereiken moet je vooral iets doen, niet op de bank gaan zitten nadenken’

Verwarring

Daarnaast voelde ik verwarring over ervaringen die ik zelf in het verleden gehad heb, en hoe ik hier destijds op reageerde. Van de oudere cabaretier die mij tijdens een begroeting in mijn nek zoende tot de regisseur die na elke repetitie vroeg wanneer we nou eens gingen neuken. Met een lach, want ‘het was maar een grapje’. Of de leraar op de toneelschool die het niet had over mijn acteerprestaties maar alleen maar zei dat ik er zo sexy en geil uitzag tijdens mijn eindpresentatie. Wat ik toen deed? Niks. Ik had niet eens het gevoel dat ik iets kon doen. Omdat de algemene opvatting was dat dit er nu eenmaal bij hoorde in de toneelwereld en ik van deze mannen wilde leren om een zo goed mogelijke cabaretier te worden. En omdat ik niet wilde dat het voor hén ongemakkelijk zou zijn als ik mijn walging uit zou spreken. Bizar toch? Het kwam niet eens in me op er melding van te maken; bij wie zou ik dat überhaupt kunnen doen?

Fuck the system

Dit staat nog niet eens in verhouding met hoe het moet zijn als je dit meemaakt bij The Voice, met bekende Nederlanders met heel veel macht of een regisseur die in hoog aanzien staat bij Talpa. Ga daar maar eens tegenin. Maar na alle gevoelens en tegenstrijdige emoties die ik afgelopen week gevoeld heb, overheerst vooral deze gedachte: Fuck the system.

Alle columns van Lisa Loeb lees je nu op flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie: Bart Honingh