Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester Zitvast over de mishandeling van Jaimie Vaes door Lil Kleine: ‘Waar eindigt zoiets? Met een lijk?’

Hester Zitvast over de mishandeling van Jaimie Vaes door Lil Kleine: ‘Waar eindigt zoiets? Met een lijk?’

Hester Zitvast over de mishandeling van Jaimie Vaes door Lil Kleine: ‘Waar eindigt zoiets? Met een lijk?’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Kleine losse handjes

“Uiteraard: onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar we kunnen toch zeker wel stellen dat Lil Kleine de schijn behoorlijk tegen zich heeft en dat zijn verleden nou ook niet bepaald voor hem spreekt? De op internet rondcirculerende foto van een bebloede Jaimie Vaes zouden niet van afgelopen keer, maar van een eerder incident zijn. Iets met een asbak naar haar hoofd – het maakt de hele zaak natuurlijk alleen maar ernstiger. Het is een patroon. En waar eindigt zoiets? Met een lijk?”

‘Dat Johnny de Mol in een telefoongesprek niet ontkent handtastelijk te zijn geweest met zijn ex Shima Kaes heeft hem van nog geen podium weerhouden’

“Op Instagram zie ik mensen #FREEJORIK posten. Het vingertje wordt naar Jaimie gewezen: ‘Stop mentale mishandeling van vrouw naar man wat man tot wanhoop laat handelen’ – ik verzin dit niet. Het leidt ook geen twijfel of de kleine rapper wordt in de toekomst nog steeds gesponsord en in de watten gelegd door merken die maar wat graag tegen zijn bad guy-imago aanschurken. Het is een schande. We hebben er met het hele land geen enkel probleem mee om Bilal – na een overigens extreem kansloze actie, te boycotten – maar ik moet nog zien of we Lil Kleine van zijn voetstuk halen. Die zit over een paar maanden gewoon weer gratis in een volgend nieuw hotel op Ibiza of Dubai zijn rijkdom te etaleren. Neem Johnny de Mol, ons nationale troetelkindje. Dat hij in een telefoongesprek niet ontkent handtastelijk te zijn geweest met zijn inmiddels ex Shima Kaes heeft hem van nog geen podium weerhouden. Sterker nog: we praten er liever niet over, want het is toch zo’n leuke vent.”

“Sinds wanneer is huiselijk geweld sexy? En waar komt de mildheid ten aanzien van huiselijk geweld vandaan? Laat duidelijk zijn: AL het huiselijk geweld. Want wat ik tot gisteren niet wist, is dat veertig procent van de slachtoffers man is. En met 1,2 miljoen slachtoffers per jaar kunnen we het ook niet even onder het tapijt schuiven als een probleempje waar we niet al te moeilijk over moeten doen. Het gaat hier om mensen die elkaar in woede doelbewust verwonden. Niet zelden in bijzijn van hun kinderen (zoals bij Lil Kleine volgens de verhalen ook het geval was) die voor de rest van hun leven een trauma oplopen.”

‘Hij veroordeelde daar huiselijk geweld keihard, zoals we dat allemaal zouden moeten doen’

“Ooit vingen wij het kind van een vriendin een nachtje op; ze was compleet in elkaar geslagen door haar vriend en moest de zaak rechtbreien, zonder de kleine uiteraard. In shock waren wij; helemaal toen ze haar dochtertje een dag later met een grote zonnebril en daaronder een flink blauw oog kwam ophalen. Enkele maanden later was onze zoon jarig. Mijn vriendin kwam mét haar partner langs, alsof er niets aan de hand was. ‘Gefeliciteerd’, hoorde ik haar vent zeggen, terwijl hij zijn hand uitstak naar mijn vriend. Mijn vriend keek hem strak aan, negeerde de hand volledig, schudde zijn hoofd en liep weg. ‘Wat deed je nou?’, vroeg ik wat beschaamd in de keuken, waar we samen de taart aansneden. ‘Wat denk je, dat ik zo’n lul nog een hand geef? Wat mij betreft rot hij nu op’, was zijn antwoord. Gênant vond ik het toen. En superongemakkelijk.”

Lees ook
Hester Zitvast over de breuk tussen André en Monique: ‘Het was an accident waiting to happen

“Inmiddels sta ik volledig achter de misschien wat botte actie van mijn vriend. Hij veroordeelde daar huiselijk geweld keihard, zoals we dat allemaal zouden moeten doen. Geef een signaal af. Je blijft met je tengels van elkaar af, punt.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Peter Smulders