Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten Schilder: ‘Natuurlijk wilde ik die spannende avond niet missen’

Kirsten Schilder: ‘Natuurlijk wilde ik die spannende avond niet missen’

Kirsten Schilder: ‘Natuurlijk wilde ik die spannende avond niet missen’

Kirsten Schilder (36) is de vrouw van zanger Nick (36). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (9), Julian (7) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Campingherinneringen

“Ineens voel ik me weer heel even een tiener. Of het nu komt door de regendruppels die inmiddels op het tentdoek vallen of door het geluid van de ritssluiting; ik heb geen idee. We overnachten dit weekend met ons hele gezin op de pop-upcamping van Toverland. Vanaf het moment dat ik met Nick en de kinderen de snikhete tent binnenliep, kwam er een aantal campingherinneringen uit mijn jeugd naar boven.”

Vrijheid

“Vanaf mijn zevende tot zeventiende kampeerde ik zes weken lang met mijn ouders op een Franse camping in de Gironde. Die camping is het decor van veel mooie herinneringen. Elk jaar weer stonden wij met onze Tabbert [een caravan, red.] tussen de dennenbomen aan het grote meer van Lacanau. De laatste jaren verruilde ik mijn smalle slaapplekje in de wagen voor een koepeltentje naast de caravan. Dit gaf mij niet alleen meer bewegingsruimte, maar ook wat meer vrijheid om te doen en laten wat ik wilde.”

‘Wanneer onze ouders sliepen, zouden wij uit ons tentje sluipen om daar pas weer terug te keren als het kampvuur gedoofd was’

“Het laatste jaar was het zelfs zo dat ik ’s avonds laat, net als alle andere leeftijdsgenoten, met een groepje vakantievrienden en -vriendinnen afsprak om stiekem naar één van de kleinere strandjes te gaan. Wanneer onze ouders sliepen, zouden wij uit ons tentje sluipen om daar pas weer terug te keren als het kampvuur gedoofd was, we de nieuwe cd van de Fugees hadden grijsgedraaid en onze stemmen hees waren van het meezingen van hun grote hit Killing me softly. Mijn moederinstinct was nog in geen velden of wegen te bekennen, maar toch kon ik me goed voorstellen hoe mijn moeder zich zou voelen, op het moment dat ze ’s nachts een leeg koepeltentje zou aantreffen.”

Meesterzet

“Natuurlijk wilde ik die spannende avond niet missen, maar zonder toestemming op pad gaan en riskeren dat mijn ouders doodongerust waren, was echt een no-go voor mij. Nadat ik mijn ouders vertelde over die samenkomsten, peilde ik kennelijk veel te opzichtig hoe zij het zouden vinden als ik dat zonder hun medeweten zou doen. Mijn vader prikte natuurlijk dwars door mijn quasi nonchalante vragen heen en vroeg direct of ik daar zelf al eens bij aanwezig was geweest. Vol trots antwoordde ik dat ik dat zonder toestemming niet durfde. Dat bleek een meesterzet!”

Pedagogisch verantwoord

“Mijn eerlijkheid werd beloond en of het nu pedagogisch verantwoord was of niet, vanaf die avond mocht ik mijn vriendengroep vergezellen. Als ik tenminste zou melden wanneer ik vertrok en weer terugkwam. Het besef dat mijn ouders in die tussentijd geen oog dicht deden, had ik dan weer niet en vrijwel iedere nacht was ik met rode wangen te vinden op het drukbezochte strandje.”

Lees ook:
Kirsten Schilder: ‘Nick en ik zijn aan het eind van elke dag gesloopt’

“Omdat ik daardoor niet voor vier uur ’s ochtends op mijn luchtbed lag, sliep ik lang uit. Tot vroeg in de middag lag ik te slapen in mijn flinterdunne tentje waar het intussen zeker boven de 35 graden voelde en waar ik uiteindelijk uit zweette. Dat laatste heeft, denk ik, gezorgd voor die weemoedige gevoelens, nu ik om vier uur nog wakker lig omdat Jackie en Julian me om beurten wakker houden. Killing me softly.”

Deze column van Kirsten komt uit Flair 33. Deze editie ligt vanaf 12 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honigh