Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Kirsten Schilder > Kirsten Schilder: ‘Er kwamen 26 kinderen eten, zonder borden en bestek’

Kirsten Schilder: ‘Er kwamen 26 kinderen eten, zonder borden en bestek’

Kirsten Schilder: ‘Er kwamen 26 kinderen eten, zonder borden en bestek’

Met een oudste dochter die al onderdeel uitmaakt van het complot, een zoon van negen die we elk moment ‘het contract’ laten ondertekenen en een jongste dochter van vier die alles helemaal fantastisch vindt, is het soms best even zoeken naar de juiste invulling van het kinderfeest. De twee jongsten zijn al door het dolle heen als ze hun schoen mogen zetten en Nikki speelt dit fantastisch mee.

Toch kon ik er maar moeilijk aan wennen dat dit meisje, dat ik voor m’n gevoel gisteren voor het eerst in mijn armen had, nu al zo’n volwassen rol aannam. Het leek me leuk om speciaal voor haar ook iets te organiseren, als opening van het feestseizoen. Wat me simpel en doeltreffend leek, was het bewezen concept: de patattafel.

De naam geeft al aan dat je dit niet te vaak moet organiseren, zeker gezien het feit dat kinderen gemiddeld steeds ongezonder eten en minder bewegen, maar eens in de zoveel tijd kan het ontzettend leuk zijn. De instructies zijn vrij overzichtelijk: je dekt een grote tafel met een zeil dat je goed schoonmaakt, gooit in het midden een berg patat en laat de kinderen zonder bestek en borden de patat opeten.

Ketchup, mayo, alles mag gewoon op het tafelzeil. De dag erna geef ik altijd een extra lesje tafelmanieren om ervoor te zorgen dat ze niet gaan denken dat dit een normale manier van eten is. Ondanks de vrij barbaarse etiquette van de patattafel verloopt het tot nu toe allemaal vrij netjes. De kinderen pakken in goed overleg steeds hun eigen portie patat, op verzoek worden de gewenste sauzen aan elkaar doorgegeven en vooral de sfeer is erg goed.

Patattafel

We hebben dit bij ons thuis nu twee à drie keer georganiseerd, maar in Nikki’s klas is al een soort buzz ontstaan. Een ‘mythe van de patattafel’. Zou het echt waar zijn dat een moeder van een klasgenootje toestaat dat haar kinderen zonder borden en bestek eten, is kennelijk wat veel kinderen zich afvragen.

Nikki kreeg toestemming om zes kinderen uit haar klas uit te nodigen. Achteraf bleek dat ze voor dit geringe aantal een veel te groot hart heeft. “Ik wilde het écht maar aan een klein groepje vragen, maar dan kon Julia er niet bij zijn en dat vond ik zielig en toen kon ik niet kiezen tussen Julia en Anna, dus toen vroeg ik die er ook maar bij en toen wilde hun hele tafeltje graag komen en die vertelden het de hele klas rond en nu zit ik op eh… zesentwintig kinderen.”

Lees ook
Kirsten Schilder: ‘Zou er tussen al die experts nou nooit één moeder met jonge kinderen hebben gezeten?’

Oké… Aanvankelijk schrok ik best van dit aantal. Maar al snel besefte ik dat het voor m’n to-dolijst alleen inhield: meer stoelen regelen, meer patat regelen en dat was best te overzien. Zesentwintig kinderen rondom een patattafel, het was een magische aanblik. En ik kan niet zeggen dat ik nog uren stond af te wassen…

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (9) en Jackie (4). In flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Bart Honingh