Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten Schilder: ‘Nick en ik zijn aan het eind van elke dag gesloopt’

Kirsten Schilder: ‘Nick en ik zijn aan het eind van elke dag gesloopt’

Kirsten Schilder: ‘Nick en ik zijn aan het eind van elke dag gesloopt’

Kirsten Schilder (36) is de vrouw van zanger Nick (36). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (9), Julian (7) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Vakantie?

“Voordat de zomervakantie van start ging, was ik wel een beetje zenuwachtig. Zes weken was best lang, helemaal omdat we onze vakantieplannen nog niet concreet hadden. De vrijdag voor de vakantie kwamen Nikki en Julian rennend naar huis met in hun handen hét blauwe mapje waarop de letters RAPPORT al van ver te lezen waren. Na het lezen van de lieve, persoonlijke tekstjes van de juffen, snapte ik helemaal waar die brede glimlach op hun gezicht vandaan kwam.”

Zomerdip

“Ondanks dat ze beiden een geweldig rapport hadden, had ik mezelf voorgenomen in de vakantie dagelijks samen te lezen, te rekenen en met Nikki de tafels te blijven oefenen. De voornaamste reden daarvoor was een artikel dat ik begin juli las, over rekenvaardigheid van leerlingen die van groep vier naar groep vijf gaan. Het ging over hun ‘zomerdip’. Iets wat ik als (oud-)leerkracht en ouder stiekem wel wist, maar waar ik nu echt niet meer omheen kon. Het stond zwart-op-wit, wetenschappelijk bewezen. Ik citeer: ‘Basisschoolleerlingen die goed presteren in de klas verliezen na de zomervakantie de meeste kennis. Hoe beter ze in rekenen zijn voor de zomer, hoe groter de teruggang.’ Dat concludeert Squla, maker van online leerprogramma’s, in een onderzoek dat werd gehouden onder bijna duizend leerlingen van 43 scholen in heel Nederland.”

Goede voornemens

“Squla-onderzoeker Francette Broekman heeft wel een vermoeden hoe dat komt. ‘Als een kind hoge cijfers haalt, zouden de ouders kunnen denken: dat zit wel goed. Met als gevolg dat er in de vakantie weinig wordt geoefend.’ Dat ging mij niet gebeuren. Nog voordat de schoolbel de laatste schooldag beëindigde, had ik oefenmateriaal voor een heel schooljaar in huis en een hele zwik AVI-boeken van de bieb. Ik had een leuk nieuw potlood in hun etui gestopt, met als verrassing een puntenslijper in de vorm van een beer. Voor Julian een blauwe en voor Nikki een paarse. Vonden ze vast leuk. Zomerdip? No way! Wij hielden het dit jaar alleen bij de welbekende winterdip.”

Excuus

“Na anderhalve week kwam ik tot de ontdekking dat mijn organisatorische kant ook even een break nam. In huize Schilder worden de drie R’en inmiddels nauwelijks nog toegepast. Onze kinderen mogen íets langer op de iPad dan normaal, we zijn regelmatig in de bios of in het zwembad te vinden, waar de patat/popcorn toch wel erg lekker is en ik heb mijn motto ‘Het is tenslotte vakantie’ als souvenir meegenomen van ons weekje op Ibiza. Ik gebruik het nu al weken als excuus voor de late bedtijd. Van de kinderen, want Nick en ik zijn aan het eind van elke dag gesloopt en liggen er op tijd in.”

Lees ook
Kirsten en Nick gingen een weekend weg zónder kids: ‘Daar lag ik dan, alleen te draaien in bed’

Nog twee weken

“Nu ik terugkijk op de afgelopen vier weken, kan ik zeggen dat vrijwel geen van mijn didactische voornemens gehaald zijn. Bladzijden één tot en met vijf van het oefenmateriaal zijn gemaakt, alle bibliotheekboeken liggen nog exact waar ze lagen – die waren ‘stom’ – en de potloden hebben we niet hoeven slijpen. We hebben nog twee weken voordat Nikki naar groep zes gaat en Julian een groep vijf-leerling wordt, dus dat wordt blokken! Zou dat genoeg zijn om de zomerdip te minimaliseren? Nee hoor, grapje, het is en blijft tenslotte nog even vakantie.”

Deze column van Kirsten komt uit Flair 33. Deze editie ligt vanaf 12 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.