Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten Schilder: ‘Jongens, we houden een luizenfeest!’

Kirsten Schilder: ‘Jongens, we houden een luizenfeest!’

Kirsten Schilder: ‘Jongens, we houden een luizenfeest!’

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (4). In flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Luizenleven

Elke keer als ik het haar van onze kinderen kam, kijk ik – al dan niet bewust – even snel of ze er niet zitten. Vooral wanneer ik de plukjes haar achter de oren pak om mee te nemen in een vlecht, kijk ik geroutineerd of zich op die plek geen kleine, zwarte, op zandkorrels lijkende stipjes in het haar bevinden die je er niet zo makkelijk uit krijgt.

Een aantal jaar geleden werd bij onze kinderen op school voor het eerst haarluis geconstateerd. Gelukkig werd het snel ontdekt, desalniettemin moest iedereen bij ons thuis gecheckt worden. Waar ik me altijd over heb verbaasd – in de tijd dat ik zelf scholier was, leek het nog iets erger – is het taboe op hoofdluis. Omdat mensen zich schamen, verzwijgen ze het soms als er hoofdluis in het gezin is.

Wat ertoe kan leiden dat er te laat wordt ingegrepen, met compleet besmette klassen of scholen als gevolg. Het ironische hieraan is dat luizen zich juist uitermate comfortabel voelen in schoon haar. Je moet het dus eigenlijk zien als een compliment als dit ‘plaaginsect’ jouw haardos als zijn nieuwe onderkomen kiest. Het is een teken dat je jezelf goed verzorgt.

Luizenfeest

Dus toen in de haren van onze kinderen neten werden ontdekt, besloot ik er meteen een positieve draai aan te geven. Ik snelde naar de winkel om een vlaai en feestmutsjes te kopen en, o ja, natuurlijk ook luizenshampoo. Jongens, we houden een luizenfeest! Gelukkig stond er meteen een bataljon luizenmoeders klaar om alle kinderen in de klas en dus ook die bij ons thuis te helpen, wat een heldinnen! Want het blijft natuurlijk wel een vervelend gedoe, het uitpluizen van ál die haren.

Julian is goed te doen, die had ik zo gecheckt en ik liet hem daarna gewoon een hele week naar school gaan met elke dag een hele pot gel in z’n haar. Daar schijnen de haarminnende zesvoeters ook niet zo dol op te zijn namelijk. Maar met het langharige vrouwvolk bij ons thuis waren we beduidend langer bezig.

Ondanks alles kijk ik toch met een glimlach terug op deze periode. Misschien kwam het wel door het leuke contact met de andere moeders en kreeg ik gaandeweg steeds meer het idee dat ons kroost het gefrunnik aan hun haren en alle bijkomende zoetigheden wel prettig vond. Ik kan het iedereen aanraden om het gewoon keihard te vieren wanneer er een neet of loper wordt gevonden op het hoofd van je kind. Ik ben er echter wel achter gekomen dat het wat risicovolle implicaties kan hebben.

Lees ook
Kirsten Schilder: ‘ik ben denk ik geen vaste-plek-vrouw’

Nog niet zo lang geleden werd er naar verluidt in een groep weer een vondst gedaan. Deze groep is een aantal klaslokalen verwijderd vanwaar Nikki zit, er was dus niet meteen reden tot zorg. Nikki had echter een lumineus idee: “Ma, wat nou als ik vanmiddag een paar selfies maak met kinderen uit die groep? Dan kunnen we misschien weer zo’n leuk luizenfeestje bouwen!” Werd ik er bijna ingeluisd…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie: Bart Honingh