Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten: ‘Geruststellend vertel ik haar dat ik dat eigenlijk ook wel een goede oplossing vind’

Kirsten: ‘Geruststellend vertel ik haar dat ik dat eigenlijk ook wel een goede oplossing vind’

Kirsten: ‘Geruststellend vertel ik haar dat ik dat eigenlijk ook wel een goede oplossing vind’

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (4). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Vriendschap

“Misschien ken je deze metafoor voor vriendschappen ook. Ik dobber op een vlot op zee. Naast mij zitten Nick en de kinderen, mijn ouders, oom en tante, mijn schoonfamilie en mijn vier beste vriendinnen. Ik kom tot de conclusie dat dit de kern is van de mensen om me heen die ik liefheb. De overige mensen in wier gezelschap ik verkeer, zijn zo nu en dan aan komen meren om mee te varen op mijn reis. Het vlot is niet heel groot, daardoor komt het jammer genoeg ook weleens voor dat er mensen afhaken of tijdelijk minder deel uitmaken van die reis.”

“Nikki en ik zitten op een donderdagmiddag samen in de tuin. Julian en Jackie zijn er niet, het ideale moment voor wat qualitytime met mijn oudste dochter. Ik met een latte macchiato, Nikki met een glas limonade. Ik heb geen idee hoe we op het onderwerp komen, maar opeens vertel ik Nikki over mijn jeugd en de daarbij behorende vriendschappen. In de leeftijdsfase waarin zij zit, kan ze zich nog niet voorstellen dat vriendschappen veranderen en dat er zelfs hechte vriendschappen verloren kunnen gaan. Via mijn vlot-metafoor probeer ik Nikki uit te leggen dat het leven bestaat uit verschillende fases en dat die fases bij mij gepaard gaan met verschillende vriendschappen. Dat er mensen zijn die voor altijd bij me zullen horen en dat er vriendinnen zijn gekomen en gegaan.”

‘Dat ik op Nikki’s leeftijd ook een hartsvriendin had en die al jaren niet meer spreek, kan ze moeilijk bevatten’

“Nikki heeft een beste vriendin die ze dagelijks ziet, met wie ze elk weekend een logeerfeestje organiseert en er wordt geen sport beoefend zonder elkaars aanwezigheid. Ze zijn echt onafscheidelijk. Dat ik op haar leeftijd ook een vriendin had met wie ik zo’n zelfde band had en die al jaren niet meer spreek, kan ze moeilijk bevatten. Sterker nog: ze kan het zich niet voorstellen dat vriendschappen kunnen veranderen, laat staat dat ze tot een eind komen.”

“Voordat ze opspringt om mijn fotoboek van vroeger te pakken om te zien hoe mijn vroegere vriendinnen eruitzagen, draait ze zich nog even om. ‘Mama, ik denk dat ik niet ga reizen met een vlot. Kan ik er ook voor kiezen om dit met een grote boot te doen, zodat alle vriendschappen die ik in mijn hele leven maak, voor altijd bij me kunnen blijven? Ik wil niet dat er vriendschappen veranderen. Ik wil iedereen die ik nu bij me heb, voor de rest van mijn leven bij me houden.'”

Lees ook
Kirsten: ‘De kinderen hebben voor het eerst afscheid moeten nemen van iets waar ze heel veel van houden’

“Geruststellend vertel ik haar dat ik dat eigenlijk ook wel een goede oplossing vind. En dat ik ervan overtuigd ben dat het mogelijk is. Dat ze zich echt geen zorgen hoeft te maken over haar huidige vriendschappen. Wetende dat aan de zijkant van een grote boot altijd wel een reddingsbootje hangt waarmee ze, in geval van nood, altijd met een paar dierbaren kan ontsnappen.”

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 31-2021. Deze editie ligt van 4 t/m 10 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Daniël O’Conner