Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten: ‘Ik realiseer me dat ik iets kan leren van dat vijfjarige meisje tegenover Jackie’

Kirsten: ‘Ik realiseer me dat ik iets kan leren van dat vijfjarige meisje tegenover Jackie’

Kirsten: ‘Ik realiseer me dat ik iets kan leren van dat vijfjarige meisje tegenover Jackie’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (4). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Kleuterles

“Vandaag hebben Nick en ik onze jongste telg voor de eerste keer naar de basisschool gebracht. Een hele stap moet ik zeggen. En niet alleen voor Jackie. Het fenomeen ‘loslaten’ waarover ik uit ervaring kan zeggen dat ik daar zeer slecht in ben, komt weer om de hoek kijken. Ik merk dat haar eerste schooldag me onbewust meer bezighoudt dan ik eerder vermoedde.”

“Zo spoken er al dagen verschillende gedachten door mijn hoofd. Zullen haar klasgenoten wel aardig voor haar zijn? Zullen ze haar een beetje helpen? Zal er geen kind zijn dat haar pijn doet of een beetje plaagt? Mijn hoofd draait overuren. Mijn kleine meisje gaat voor de allereerste keer onder mama’s vleugels vandaan, klaar om blootgesteld te worden aan beproevingen op educatief en sociaal gebied. Ze is nog geen halfuur thuis uit school, als ik de deurbel hoor gaan. Nikki roept vanuit de gang dat er een klasgenootje van Jackie voor de deur staat. Na het horen van haar naam, springt Jackie op om zich naar de voordeur te snellen. Vanuit de gang ziet ze haar al staan en er verschijnt een brede glimlach op haar enigszins vermoeide gezichtje. Het is een meisje dat iets verderop woont en nu bij haar in de klas zit. Met een roze beker voorzien van Jackie’s naam, staat ze in de deuropening. ‘Hoi Jackie, je bent op school je beker vergeten. Ik liep toch langs jouw huis, dus ik dacht: ik breng hem even bij je langs.’ Jackie neemt de beker dankbaar aan en vertelt me trots dat het meisje haar nieuwe vriendin is.”

‘De waarde van dit kleine, maar veelbetekenende gebaar wordt me op dit moment maar al te duidelijk’

“Ze fluistert: ‘Mama, zij zei dat ze mijn vlecht zo mooi vond en ze vroeg of ik naast haar wilde zitten in de kring.’ Zonder dat Jackie me de tijd geeft om daar dieper op in te gaan, vraagt ze haar nieuwe vriendinnetje om bij ons binnen te komen spelen. Met succes! Ik aanschouw dit moment en realiseer me dat ik het vijf jaar oude meisje dat tegenover Jackie staat te juichen omdat ze deze middag samen kunnen spelen, wel kan zoenen. Mede door haar compliment, toegankelijke houding en behulpzaamheid heeft Jackie op haar eerste schooldag deze positieve ervaring opgedaan.”

“Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik hier als volwassen vrouw nog wel iets van kan leren. Ik vraag me af of ik altijd zo ontvankelijk ben geweest voor iedereen die nieuw in mijn leven kwam, of ik altijd behulpzaam ben geweest naar degenen van wie ik diep vanbinnen wist dat zij dat hadden kunnen gebruiken. Wanneer heb ik even de tijd genomen om een lief berichtje te sturen naar iemand die zo dicht bij me staat dat haar of zijn aanwezigheid meer vanzelfsprekend is geworden? Ik doe dat veel te weinig. De waarde van dit kleine, maar veelbetekenende gebaar wordt me op dit moment maar al te duidelijk. Het moment waarop een vierjarig meisje zich zo welkom voelt op haar eerste schooldag.”

Lees ook
Kirsten: ‘Wat Nikki niet wist, is dat ik juist in een nogal emo-filosofische bui was’

“Lieve juf van Jackie, dank je voor dit waanzinnig fijne klassenklimaat dat hoogstwaarschijnlijk door jou zo is gecreëerd. Je bent lief, geduldig en hebt veel ervaring. De kinderen zullen de komende tijd veel van je gaan leren. En ik op mijn beurt kan kennelijk een hoop leren van deze kinderen.”

Meer Kirsten? Iedere maand komt ze met een nieuwe vlog op Flair TV

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 17-2021. Deze editie ligt vanaf 28 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kirsten Schilder (@kirsten_schilder)

Fotografie: Daniël O’Conner