Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten Schilder: ‘Tegelijkertijd maken al deze onzekerheden het ook wel tot een avontuur’

Kirsten Schilder: ‘Tegelijkertijd maken al deze onzekerheden het ook wel tot een avontuur’

Kirsten Schilder: ‘Tegelijkertijd maken al deze onzekerheden het ook wel tot een avontuur’

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (4). In flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Een beetje Frans

Als je niet gewend bent op autovakantie te gaan en besluit het een keer te gaan doen, is dat best een spannende onderneming. Passen de spullen wel in de auto? Gaan de kinderen zich niet onmogelijk gedragen op de achterbank? Hopelijk krijgen we geen pech onderweg, of al te veel file te verduren. En die accu, hoe lang gaat die eigenlijk mee?

Tegelijkertijd maken al deze onzekerheden het ook wel tot een avontuur. Het idee om met ons gezin te gaan roadtrippen voelt bijzonder. Wat me wel meteen bevalt, is de vrijheid die je hebt als je zelf de zeggenschap hebt over je vervoersmiddel. Op de ochtend van vertrek bijvoorbeeld, duurde het iets langer dan gepland voordat we allemaal gereed waren om te gaan. Maar een half uur later van huis gaan dan we vooraf eigenlijk wilden, was natuurlijk geen enkel probleem.

Onder het mom van the journey is the destination vond ik het wel fijn om onderweg naar onze eindbestemming Italië een meerdaagse tussenstop in Luxemburg te maken. Vier dagen lang dit groothertogdom verkennen, leek me wel interessant en misschien ook wel leerzaam voor de kinderen.

Los van het feit dat het onderdeel is van de Benelux en dat RTL 4 hiervandaan uitzendt (het staat zelfs voor de L van RTL), weet ik eigenlijk niet veel van Luxemburg. Ja, de vlag lijkt met rood, wit, lichtblauw best wel op die van Nederland, zover was ik nog, en ik kan me herinneren dat vroeger, voordat ik naar school ging, er weleens een Luxemburgs ontbijtprogramma werd uitgezonden op RTL 4, in die fascinerende taal: een perfecte 50/50 mix tussen Frans en Duits.

Gelukkig kon ik door deze beperkte, maar parate kennis een vraag die halverwege onze rit vanaf de achterbank werd afgevuurd dan ook meteen beantwoorden. “Mama, welke taal spreken ze eigenlijk in Luxemburg?” “Nou Nikki, in sommige delen spreekt men Frans, in andere delen Duits, en dan heb je nog Luxemburgs, wat zowel op Frans als Duits lijkt.” Voelde ik me even een geïnformeerde ‘Wiki-moeder’!

Lees ook
Emotionele ochtend voor Kirsten Schilder: ‘Wat vond ik dit ongelofelijk spannend’

Waar ik me dan weer niet bewust van was, was dat ik met dit antwoord de titelsong van onze vakantie had bepaald. De samenwerking tussen rapper Donnie en volkszanger Frans Duijts was onze kinderen niet ontgaan. En gezien het feit dat onze dataroaming, dús Spotify, het hartstikke goed deed terwijl we door België reden, werden Nick en ik geacht zeker elke twintig minuten, mínstens drie keer de zomerhit van deze twee artiesten af te spelen.

De eerste zin, ‘Het ging te snel, je m’appelle, ach je kent het wel, gap ik weet niet eens wat het betekent’, inspireerde Nikki, Julian en Jackie om ons en elkaar de rest van de vakantie met ‘gap’ aan te spreken. En bij elke stilte tijdens onze dagen in dit, op Malta na, kleinste land in de EU, werd het refrein weer ingezet: ‘Frans, Duits, Frans. Ze spreekt een beetje Frans, ze spreekt een beetje Frans en Duits…’ Donnie en Frans: merci en danke schön!

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 33-2021. Deze editie ligt van 18 juli t/m 24 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie Daniel O’Connor