Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten: ‘Zichtbaar geraakt door het mooie gebaar, open ik het doosje’

Kirsten: ‘Zichtbaar geraakt door het mooie gebaar, open ik het doosje’

Kirsten: ‘Zichtbaar geraakt door het mooie gebaar, open ik het doosje’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Moed

“Selma, de eigenares van de reisorganisatie waar wij bijna twee jaar geleden onze reis naar Tanzania boekten, stuurt me een berichtje inclusief een foto. Na het openen ervan verschijnt er een grote glimlach op mijn gezicht. ‘Kirs, vandaag precies een jaar geleden…’ staat er onder. Een jaar geleden alweer. Ondanks dat er in die tussentijd ontzettend veel is gebeurd, herinner ik het me als de dag van gisteren.”

“De bijgevoegde foto is gemaakt vlak voordat Nick, de kinderen en ik bij ons hotel terugkeren na het maken van een prachtige safari. Voor de openstaande grote glazen schuifdeuren worden we opgewacht door hotelmedewerkers die ons een klein, maar achteraf gezien veelbetekenend cadeau overhandigen. Zichtbaar geraakt door het mooie gebaar, open ik het doosje. Er zit een rode, met een patroon gedecoreerde steen in. Deze steen in de vorm van een hart symboliseert ‘courage’, wordt ons verteld. (In het Frans zeg je ‘coeur’, misschien het onderwerp voor een diepgaande, filosofische column binnenkort…) ‘Happy Valentine, family Schilder.’ Ook daar, midden op de Serengeti, stonden ze kennelijk stil bij de valentijnstraditie.”

‘Het bijzondere is dat datzelfde gevoel weer naar boven komt als ik in ons kikkerlandje naar die steen kijk’

“Ik kan me dit moment nog helder voor de geest halen. Wat was ik onder de indruk van het prachtige landschap en zijn bewoners. Die middag hadden we kennisgemaakt met z’n savannes en boslandschap, waar we vrijwel alle dieren hadden gespot die we graag wilden zien. Zo zagen we een giraffe die zich zonder enige terughoudendheid liet fotograferen, terwijl hij sierlijk langs onze jeep paradeerde. Vlak daarvoor hadden we op een steenworp afstand vijf (!) leeuwen zien luieren in een gigantische boom. Uit het kadaver dat we een aantal meters eerder hadden gespot, kon ik opmaken dat ze lekker aan het uitbuiken waren. En dan de olifantenfamilie die we in de verte bij een beek hadden zien zoeken naar een plek om water te drinken. Wat was het overweldigend om zo dicht bij de natuur te komen.”

“Juist omdat we aan het eind van die magische dag de hartvormige steen kregen, werd die voor mij het symbool van de geluksmomenten die deze vakantie rijk was. Het bijzondere is dat datzelfde gevoel weer naar boven komt als ik in ons koude, onder coronamaatregelen gebukt gaande kikkerlandje naar die steen kijk. Het is een souvenir dat voor mij zo veel meer betekent dan alleen maar een Tanzaniaans valentijnscadeautje.”

Lees ook
Kirsten Schilder vindt Valentijnsdag niks: ‘Maar na die verrassing van Nick voelde ik me superlullig’

“Van zo’n verblijf in de wildernis kun je ontzettend veel leren. Miljoenen jaren geleden wandelden onze voorouders daar rond, voor de volle honderd procent in contact met de natuur. Hoewel de beschaving natuurlijk veel verworvenheden kent, kenden we toentertijd elke centimeter van de wijde omtrek, hadden de conditie van een marathonloper en waren vele malen sterker dan we nu zijn. In de hectische westerse wereld lijken we steeds verder verwijderd van de natuur, haar schoonheid, woestheid en zelfherstellende vermogen. Zeker in deze coronatijd: wat is de wereld nu toch anders! Maar dit ‘hart’, dat na terugkomst een speciaal plekje in onze woonkamer heeft gekregen, herinnert me wel aan de boodschap die men ons toen gaf. Moed is wat we nu vooral nodig hebben, om er op te vertrouwen dat alles weer goed komt.”

Meer Kirsten? Elke twee weken komt ze met een nieuwe vlog op Flair TV.

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 07-2021. Deze editie ligt vanaf 17 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Bart Honingh | Styling: Elise Verhoeven | Visagie: Linda Huiberts